ФРАНЦИЯ НА ДЛАН
Богата страна, богата култура. Огромна с толкова области и различно влияние. Френската кухня е изключително разнообразна и може да се намери по нещичко за всеки.
Моето скромно пътешествие преминава през всички области на Франция, от които си избрах по няколко, по-скоро традиционни ястия. Всички сте чували за Крем Брюле, Киш, Еклери и Майонеза, но има още толкова много съкровища, за които изобщо не предполагате.
Признавам си беше ми наистина МНОГО трудно да организирам цялата френска кулинария и да синтезирам неща, които бих могла да приготвя на наша територия с продукти, които мога да намеря без проблем. Да тя не е толкова екзотична, но не бива да забравяме, че всеки регион на Франция произвежда свое собствено сирене. Характерно по начин на изработка и повлияно от климатичните услоеия за региона по време на зреене. Това прави едно сериозно разнообразие ;)
Ястия, които да бъдат регионални и традиционни. Всъщност, в тези няколко дни ще се опитам да ви представя френската кухня в нейния автентичен и традиционен вид, не гурме, не съвременна или молекулярна.... за тях по-късно ;)
Изненадана съм и съм дълбоко докосната от традициите в готвенето и от вниманието към детайлите. И ако италианската кухня е бърза и лесна за приготвяне, то френската е завъртяна и към всяка операция се изисква особено внимание. Както обичам да си повтарям, всяко нещо, с което човек се сблъсква е точното препятствие за точния момент, което трябва да го научи на нещо.
Тук Лили би се засмяла имайки предвид, че съм единствената, която често забравя да прочете до край рецептите или ми остават продукти или пък забравям да сложа по нещо. Да, френската кухня ме научи на внимание и уважение към детайлите. Признавам си моето творческо същество не ми позволи да не поекспериментирам, но този път беше в граници.
Приключението беше не само за мен, а и за моето семейство, което беше подложено на почти 2 месеца френски ястия с много малки забежки.
И така подбрала съм ястия от всички региони на Франция. На някои от тях съм запазила истинските наименования на френски (изписала съм ги на кирилица за по-лесно изчитане) поради невъзможността да бъдат преведени.
Започвам моето пътешествие от там където свърши Лили ;)
Ръкавицата приета - 19 дни - ФРАНЦИЯ
PROVANCE - COTE D`AZUR
ПРОВАНС - ЛАЗУРЕН БРЯГ
Гювеч със слънчеви зеленчуци | Tian de légumes du soleilГратин Дафиноа | Gratin Dauphinois
Писаладиер | Pissaladière
Рататуй | Ratatouille
Лимонова тарта | Tarte au citron
OCCITAINE - LANGUEDOC
ОКСИТАНИЯ - ЛАНГЕДОК
AUVERNE - RHONE-ALPES
ОВЕРН - РОНА - АЛПИ - САВОЙ
PAYS DE LA LOIRE
HAUTE DE FRANCE - PICARDIE
ГОРНА ФРАНЦИЯ - ПИКАРДИЯ
CENTRE - VALE DE LOIRE
ЦЕНТЪР - ДОЛИНАТА НА ЛОАРА
ILE DE FRANCE
ИЛ ДО ФРАНС
ХЛЯБЪТ | LE PAIN
КЛАСИЧЕСКИ СУПИ
ДРУГИ ДЕСЕРТИ
КЛАСИЧЕСКИ СОСОВЕ
Благодаря на Бени, Лили и Крем, които държаха фронта докато аз потъвах във френската кулинария.
Благодаря и на семейството и приятелите си, които търпеливо изядохаа всичките ми успехи и неуспехи.
Това приключение беше едно от най-вълнуващите!
С любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.