ГАЛЕТ ПО БРЕТОНСКИ

Тази бретонска палачинка е традиционно ястие на Долен Бретан (област в северозападна Франция). След като става популярна в цялата страна тя се предлага, както в сладък вариант, така и в солен. Бретонските палачинки могат да бъдат направени от бяло брашно (сладки палачинки) или пълнозърнесто брашно (солени палачинки характерни за Долен Бретан). 
Доста интересно ястие, бих казала. Мога да го препоръчам за закуска или лека вечеря със зелена салата, например. Традиционния галет се приготвя с пълнозърнесто брашно, така както го приготвих и аз, но пълнежа може да бъде разнообразен в зависимост от вашите предпочитания. Все пак аз се предържах към оригиналната рецепта

3а 3 галета точно! Ако сте много гладни направете двойна доза ;)

ПРОДУКТИ:
За палачинките50 г пълнозърнесто брашно
15 г бяло брашно
1 яйце
1/2 с.л. олио
150 мл вода
1/5 с.л. сол

За плънката
3 яйца
30 г настъргано сирене Грюер, може да използвате и твърд кашкавал или друго твърдо сирене
3 парчета шунка


ПРИГОТВЯНЕ:
За палачинките смесваме двата вида брашна и солта. Добавяме яйцето и олиото и разбиваме на гладка смес. Постепено добавяме водата. В загрят тиган изливаме 1/3 от дозата и когато палачинката започне да се отделя от краищата я обръщаме от другата страна. Нареждаме във формата на грездо 1/3 от сиренето и в средата изсипваме предварително счупеното яйце. С шпатула разстиламе внимателно белтъка върху сиренето. Внимавайте да не скъсате ципичката на жълтъка. Около жълтъка нареждаме накъсана на пърчена шунка.
Когато белтъка започне да побелява. Загърнете краищата на палачинката навътре, като работите със последователните страни.
Запичаме още няколко минутки и галета е готов. Но! Тъй като никой от моето семейство не си пада по рохки яйца, след като загърнах галета пекох известно време под капак. И така не ми се получи, така че обърнах внимателно галета за да ми се запече добре и от другата страна ;) И тук Лили възмутена от кулинарната ми изява би казала "Какво е това бе Ники????!!!!!"
Е нямаше вид, но пък си беше мноооооого вкусно. Вие преценете как предпочитате яйцата ;)

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари