МЕДЪТ
Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той се усвоява изцяло от организма. Медът притежава различни лечебни и диетични свойства и по-тази причина неговото приложение в народната и научната медицината е голямо.
„Наръчник по пчеларство“
Да приберем този рояк в кошер :)

Аз съм една от кулинарните пътешественички. Аз съм Албена /Бени/. За мен отглеждането на пчели е част от ежедневието ми вече повече от 10 години.
Средното ми образование е Ветеринарна медицина, висшето ми образование е икономическо - Финанси. След 17 години работа като финансист зарязах икономиката, отново се обърнах към пчелите и им отдадох цялата си страст!
Със съпруга ми практикуваме походно пчеларство. Вместо да чакаме пчелите да търсят пашата, ние я намираме и ги водим директно до нея! Така им спестяваме много километри полет всеки ден! Събуждайки се сутрин и излитайки от кошера те се отзовават директно сред разцъфтели билки и цветя, събират нектар и прашец и бързо, бързо се връщат в кошера да го оставят.
Започваме активната паша рано на пролет с първите цъфнали черешови дървета. Тази ранна паша позволява семействата да се подсилят още през април и да се подготвят за активна паша рано на пролет. Когато прецъфтят черешите вече е цъфнала рапицата. Част от кошерите заминават на рапица, а други остават в очакване на акацията. След акацията идва ред на липата, после кориандър, лавандула. Разцъфтяват всички билки по полета и балкани - ред е на многоцветният билков мед. След това е късната паша - слънчоглед, елда, памук, тютюн - от тях пчеличките натрупват запаси за зимата.
Работата с пчелите е удоволствие! Те винаги те карат да мислиш! Всеки сезон е различен, всяка година е различна! Трябва да намериш най-удобните поляни, да има слънце, да има вода, пашата да е близо! Ние се грижим за тях, те се грижат за нас!
Винаги заделяме няколко тенекии с мед за самите пчели и когато зимата е студена и запасите им намаляват ние ги храним с мед - техният собствен мед!
Можете да ни намерите на Меденица Лазарови
Рояк на една кайсия
Меда е готов за вадене
На масата за разпечатване
Богата гама мед от неуморния труд на пчеличките ни
Ето малко информация за някои често срещани видове мед в нашият регион - Южните склонове на Сърнена Средна гора и Тракийската низина.
Мед от КОРИАНДЪР
Медът кристализира бързо, в сравнение с другите видове мед. Процесът на кристализация, при този вид мед, трае около 1-2 месеца. Характерно при него, е, че при самата кристализация може да се наблюдава течност между кристалите.
Препоръчва се, медът от кориандър да се консумира в сурово състояние, тъй като при евентуална преработка, той губи от своите ензими. При консумирането на меда заедно с други висококачествени храни, това може да засили минералната абсорбация.
Медът от кориандър е типичен представител на тъмните видове мед, които са богати на различни микроелементи, жизнено необходими за кръвообразуването. В добития от кориандър мед се съдържат желязо, мед и манган. Като цяло, този вид мед подобрява секрецията и храносмилането. Той има и положителен ефект при някои разстройства, свързани с храносмилането, заболявания на стомаха, черния дроб и някои жлези.
Освен всичко друго, медът от кориандър подпомага и подобрява функционирането на централната нервна система. Има благоприятно въздействие върху умствената и физическата дейност на хората. Той има антибактериално и обезболяващо влияние, като неговите качества, свързани с подобряване на потентността, го определят и като „мъжки” мед.
Медът може да се прилага, както вътрешно, при заболявания на органи или дихателни пътища, така и външно – при третиране на рани и други аномалии върху целостта на кожата. Той може да бъде естествен подсладител, като е и богат на нутриени. Медът от кориандър има широко приложение в медицината, като това може да включва, както профилактични процедури, свързани с подобряване на жизненоважни функции, така и при лечението на широко разпространени заболявания. Той може да бъде ефикасен при лечението на заболявания на устната кухина и дихателните пътища. Но, неговите функции далеч надхвърлят строго определени болести или неразположения. Може да се прилага и при профилактика, след ухапвания от животни или насекоми, както и при различни болести на кожата.
При него не се наблюдава предозиране, дори и при приемането на големи количества мед. Въпреки своите отлични хранителни и лечебни качества, медът от кориандър не се препоръчва на деца под 1 година.
Мед от ДРАКА /ЧЕРЕН ТРЪН/
Съдържа глюкозиди, а също и дъбилни вещества. Действа затягащо, дезинфекционно, отхрачващо, има спазмолитично и противовъзпалително.
Препоръчва се за пречистване на кръвта, като пургативно средство, при екземи, за лечение на високо кръвно налягане и задух, при диария и дизентерия, при обикновена и магарешка кашлица, хроничен бронхит и др.
В народната медицина се препоръчва при бъбречни и белодробни заболявания. Действа диуретично. Подобрява функциите на белите дробове.

Мед от АКАЦИЯ
Един от най-ценните видове мед. Този от жълта акация има светложълт цвят, а от бяла - на практика е безцветен. Характеризира се с лек аромат на цветя и мек вкус.
Едно от отличителните свойства на акациевия мед е неговата способност да се съхранява дълго време в течно състояние, като започва да се захаросва около година след събирането му.
Благодарение на голямото съдържание на фруктоза продуктът се усвоява лесно от организма и е подходящ за деца и страдащи от диабет. За диабетици е разрешен, защото за преработката му не се изисква хормона инсулин. Не предизвиква алергии, в състава му има много каротин и ензими, които допринасят за по-добро храносмилане.
Когато става въпрос за състава и хранителните свойства на продукта, не може да не споменем, че съдържанието на фруктоза (плодова захар) е 40,35%, а това на захароза - 35,98%. Това го превръща в най-добрия източник на плодова захар не само след различните видове мед, но и след останалите сладки продукти. Лесното усвояване също се дължи на фруктозата.
Медът от акация се характеризира с редица лечебни свойства. Антисептичните му такива се използват в лечението на конюнктивити и други очни заболявания, също при невродермити и екземи, заболявания на устната кухина (гингивит пародонтоза). В тези случаи се прилага външно под формата на водни разтвори и мази.
Редовната консумация на акациев мед допринася за понижаване на кръвното налягане, притежава меко успокояващо действие и влияе благоприятно при психични разстройства и нервни кризи. Ако се занимавате с умствен труд, подложени сте на напрежение, дълго време сте пред компютъра, след което ви е трудно да заспите, то медът от акация ще ви помогне.
Препоръчва се при безсъние, при различни стомашно-чревни заболявания, оказва лечебно действие при гастрити, язви, също при бъбречни и чернодробни проблеми, зарежда отлично с енергия и възстановява силите.
Списъкът обаче е дълъг... Продуктът помага и за пречистване на черния дроб. При проблеми на пикочно-половата система действа като диуретик и като противомикробно средство, затова често го определят като естествен антибиотик. Използва се също при дихателни проблеми, например, за инхалации при лечение на ринити, трахеити, ларингити, бронхити. Полезен е и при бронхиална астма.
Ако в продължение на 1 - 2 месеца приемате по 50 грама мед от акация всеки ден, ще се подобри общото състояние на организма и тонусът, ще се нормализира съставът на кръвта и ще се повиши нивото на хемоглобина.
Освен източник на лесно усвоими въглехидрати (глюкоза и фруктоза), акациевият мед съдържа безценен и дори уникален комплекс от витамини и микроелементи, органични киселини и антибактериални съединения, биогенни стимулатори и минерални вещества. Това богатство обяснява лечебните свойства на продукта и го нарежда сред уникалните естествени лекарства, действащи върху човешкия организъм по неповторим начин.
Акациевият мед е истинско находище на микроелементи като: манган, хром, силиций, литий, мед. В състава му влизат също никел, калай, алуминий, олово, осмий, цинк, бор и други. Минералните вещества са представени от солите на натрия, калция, йода, магнезия, сярата, желязото, фосфора, хлора. Забележително е, че тяхното количество практически съответства на съдържанието в човешката кръв. В състава на този мед влизат също органични киселини: ябълчена, лимонена, винена, млечна и оксалова.
Няма как да пропуснем и витамините. Ако в менюто ви присъства акациев мед, организмът ви няма да изпитва недостиг на витамини С (2 мг), В2 (0,5 мг) и РР (0,2 мг). Последни изследвания показват, че продуктът е находище и на други витамини: А (каротин), В6 (пиридоксин), В5 (пантотенова киселина), Н (биотин), В9 (фолиева киселина), витамини Е и К.
Медът от акация се използва в народната медицина, в кулинарията, в козметиката и в други сфери от живота.
Противопоказания
Наред с безбройните се полезни и лечебни качества медът има и своите противопоказания.
Вече казахме, че той е наситен с хранителни вещества и е много калоричен. 79% от него са лесно усвоими въглехидрати, затова и ограниченията по отношение на приеманото дневно количество са напълно нормални и закономерни. За възрастен човек нормата е 100 грама, а за децата - 30 - 40 грама. Трябва да се знае, че включването на меда в менюто на децата трябва да бъде много внимателно, защото имунитетът и обменните процеси на подрастващите може да се окажат неподготвени за среща с продукта.
За лечебни цели се препоръчва медът от акация (както и останалите видове) да се употребява в разтворен вид. Това улеснява постъпването на активните вещества в организма - първо в кръвта, след това съответно в клетките и тъканите, където тяхната полезна работа за нашето здраве продължава.
Мед от ЛАВАНДУЛА
Свойствата му се прехвърлят от поколение на поколение и до днес се препоръчва използването му при лекуване на дихателните пътища, заболявания на бронхите, простудни заболявания, кашлица, ухапвания от насекоми и повърхности рани и изгаряния.
Медът от лавандула се използва за подсилване цялостната функционалност на организма, спомага за приноса на енергия и се бори със стреса и умората.
Освен всичко изброено, приложение намира и в козметиката за направата на кремове, шампоани и маски за коса, които спомагат за изчистване от пърхот и подсилват растежа на косъма. Лавандуловият мед, съчетан с щипка канела и куркума, влияе добре на сърдечната дейност, особено след инфаркт.
Мед от РАПИЦА
Има бял цвят, сладък вкус и много добри хранителни качества, съдържа ценни витамини и минерали. Рапичният мед е труден е за добиване, защото е много гъст и кристализира изключително бързо – едва седмица след изваждането.
Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно - чревни заболявания. Препоръчва се и при сърдечни заболявания. Цветният прашец от рапица пък се използва за лечение на разширени вени и за подобряване на общото състояние на организма. Ето защо често рапичният мед се нарича и „жив мед“, заради всички полезни свойства и безценните му ползи за човешкия организъм. Освен това, рапичния мед е един от най-подходящите видове мед за прием от деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.
Вкусът му е лек и ненатрапчив, идеален е за подслаждане на кафе и други напитки, за приготвяне на сладкиши и т.н.
Високи са стойностите на цинк, бор, йод, желязо, фосфор, мед, кобалт, никел и други микроелементи, също на витамини С, В1, В2 и РР.
Благодарение на високата си киселинност, медът от елда е силен антисептик. Продуктът може да се съхранява дълго време, без да изгуби полезните си качества.
Антисептичните свойства са силно активни срещу стерптококи и Е-коли.
Водородният прекис, който постепенно се образува в меда, действа пагубно върху много бактерии.
Високото съдържание на желязо в пчелната сладост я прави незаменима при анемии (вторична и първична). Може да се включва в менюто на всички жени в детеродна възраст.
Медът от елда притежава противовъзпалителни, общоукрепващи, тонизиращи и успокоителни свойства. Той често се използва при захарен диабет, затлъстяване, понижен имунитет. Отлично се бори с безсънието, стреса и нервното напрежение.
Лек диуретик е, показан при хипертония и бъбречни заболявания. За разлика от някои лекарствени средства продуктът не дразни отделителната система. Неговата употреба стабилизира обмяната на веществата и позволява на човек да се поглези със сладостта, без да навреди на здравето си.
Грипът и настинката се преборват по-лесно, ако се приема мед от елда, защото се възстановяват защитните сили на организма и се повишава имунитетът.
Полезните свойства на меда се ценят и използват широко и в козметиката. С негова помощ прекрасно се пречиства кожата, премахва се възпалението и бързо заздравяват рани и охлузвания.
Пчелният продукт от гречка укрепва кръвоносните съдове и подобрява състава на кръвта, полезен е при стомашна язва.
Като профилактика и лечение на гладно може да се приема по 1 чаена чаша топла вода, а 15 минути по-късно - десертна лъжичка мед.
Благодарение на характеристиките си, последният е от помощ в борбата с радиационното влияние, извежда радионуклидите, възстановява клетките на тъканите и органите.
Противопоказания
Въпреки огромните здравни ползи за човека, медът, добит от растението елда, има и противопоказания за употреба. Той не трябва да се консумира от хора, склонни към алергии, защото може да предизвика стомашни и чревни разстройства.
При захарен диабет продуктът е необходимо да бъде строго дозиран под лекарски контрол. Същото се налага и при консумация от деца, диагностицирани с ексудативна диатеза и живеница (скрофулоза).
При липса на противопоказания, медът да се консумира в умерени количества.
Захарта в състава е съвсем малко, а от витамините преобладават Е и РР.
Цветът на меда обикновено е ярък златистожълт, като при кристализиране може да се промени и да потъмнее (наподобява кехлибарен).
Вкусът на слънчогледовия мед е богат - сладък с кисел послевкус, като може да има и трапчив нюанс. Според някои твърдения, се долавят и съвсем леки плодови нюанси. Има и един интересен ефект, който придава меда - в гърлото може да се усеща слабо пощипване след консумацията му.
Пълните вкусови качества може да се оценят най-добре, когато е в течно състояние.
Полезни свойства
Пчелният мед от слънчоглед се използва при простуда, както и за лечение на други заболявания на дихателните пътища, действа добре върху сърдечната работа, полезен е за консумация при различни невралгии, атеросклероза и остеохондроза.
Медът се характеризира с отлични бактерицидни свойства, пречиства организма от натрупалите се в него шлаки, понякога се препоръчва в борбата със стомашно-чревни колики.
Благодарение на богатия си витаминен състав е добър антиоксидант, а освен това притежава диуретичен и тонизиращ ефекти.
Слънчогледовият мед също допринася за укрепване и пречистване на кръвоносните съдове, а по този начин подобрява работата на черния дроб, допринася за извеждането на токсините от тялото, премахва отоците в краката, тъй като е диуретик.
Той е богат на полезни аминокиселини, които са нужни на организма за синтезиране на белтъчините, използва се в народната медицина за лечение на: сърдечни заболявания, диария, бронхити, малария, подобрява чревните функции.
Противопоказания
Медът от слънчоглед не се препоръчва за консумация от хора, които са склонни към алергии.
Препоръчва се за пречистване на кръвта, като пургативно средство, при екземи, за лечение на високо кръвно налягане и задух, при диария и дизентерия, при обикновена и магарешка кашлица, хроничен бронхит и др.
БИЛКОВ ГОРСКИ МЕД
Многоцветният билков ГОРСКИ мед притежава разнообразни ценни хранителни и лечебни качества, защото се събира от различни видове горски и планински цъфтящи растения. По своята същност той е уникален, тъй като белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди на годината. Поради това, че в състава му влизат полезни вещества от различни растения, този мед се определя като общо укрепващ, с разностранно положително въздействие върху организма. Многоцветният билков горски мед в повечето случай кристализира значително по-бързо от монофлорните видове.
Мед от ЛИПА
Натуралният липов мед е успокояващо средство, което помага при кашлица и безсъние, успешно лекува бронхит и е отлично антисептично средство.
Медът е изключително полезен, предимно се използва при простудни заболявания, тъй като се характеризира с повишено потоотделящо действие. Незаменим е в лечението на ангина, хрема, ларингит, бронхит, трахеит, бронхиална астма. Дава много добър локален ефект при гнойни рани и изгаряния.
Мед от БЯЛА ДЕТЕЛИНА
Медът от бяла детелина спада към сортовете мед с мек вкус. Цветът му е бял до жълто-бял. Богат е на глюкоза, поради което кристализира бързо и се среща в кремообразен вид. Високото съдържание на глюкоза го прави и добър източник на енергия.В народната медицина се препоръчва при бъбречни и белодробни заболявания. Действа диуретично. Подобрява функциите на белите дробове.

А тук са на акация:)

Мед от АКАЦИЯ
Едно от отличителните свойства на акациевия мед е неговата способност да се съхранява дълго време в течно състояние, като започва да се захаросва около година след събирането му.
Благодарение на голямото съдържание на фруктоза продуктът се усвоява лесно от организма и е подходящ за деца и страдащи от диабет. За диабетици е разрешен, защото за преработката му не се изисква хормона инсулин. Не предизвиква алергии, в състава му има много каротин и ензими, които допринасят за по-добро храносмилане.
Когато става въпрос за състава и хранителните свойства на продукта, не може да не споменем, че съдържанието на фруктоза (плодова захар) е 40,35%, а това на захароза - 35,98%. Това го превръща в най-добрия източник на плодова захар не само след различните видове мед, но и след останалите сладки продукти. Лесното усвояване също се дължи на фруктозата.
Медът от акация се характеризира с редица лечебни свойства. Антисептичните му такива се използват в лечението на конюнктивити и други очни заболявания, също при невродермити и екземи, заболявания на устната кухина (гингивит пародонтоза). В тези случаи се прилага външно под формата на водни разтвори и мази.
Редовната консумация на акациев мед допринася за понижаване на кръвното налягане, притежава меко успокояващо действие и влияе благоприятно при психични разстройства и нервни кризи. Ако се занимавате с умствен труд, подложени сте на напрежение, дълго време сте пред компютъра, след което ви е трудно да заспите, то медът от акация ще ви помогне.
Препоръчва се при безсъние, при различни стомашно-чревни заболявания, оказва лечебно действие при гастрити, язви, също при бъбречни и чернодробни проблеми, зарежда отлично с енергия и възстановява силите.
Списъкът обаче е дълъг... Продуктът помага и за пречистване на черния дроб. При проблеми на пикочно-половата система действа като диуретик и като противомикробно средство, затова често го определят като естествен антибиотик. Използва се също при дихателни проблеми, например, за инхалации при лечение на ринити, трахеити, ларингити, бронхити. Полезен е и при бронхиална астма.
Ако в продължение на 1 - 2 месеца приемате по 50 грама мед от акация всеки ден, ще се подобри общото състояние на организма и тонусът, ще се нормализира съставът на кръвта и ще се повиши нивото на хемоглобина.
Освен източник на лесно усвоими въглехидрати (глюкоза и фруктоза), акациевият мед съдържа безценен и дори уникален комплекс от витамини и микроелементи, органични киселини и антибактериални съединения, биогенни стимулатори и минерални вещества. Това богатство обяснява лечебните свойства на продукта и го нарежда сред уникалните естествени лекарства, действащи върху човешкия организъм по неповторим начин.
Акациевият мед е истинско находище на микроелементи като: манган, хром, силиций, литий, мед. В състава му влизат също никел, калай, алуминий, олово, осмий, цинк, бор и други. Минералните вещества са представени от солите на натрия, калция, йода, магнезия, сярата, желязото, фосфора, хлора. Забележително е, че тяхното количество практически съответства на съдържанието в човешката кръв. В състава на този мед влизат също органични киселини: ябълчена, лимонена, винена, млечна и оксалова.
Няма как да пропуснем и витамините. Ако в менюто ви присъства акациев мед, организмът ви няма да изпитва недостиг на витамини С (2 мг), В2 (0,5 мг) и РР (0,2 мг). Последни изследвания показват, че продуктът е находище и на други витамини: А (каротин), В6 (пиридоксин), В5 (пантотенова киселина), Н (биотин), В9 (фолиева киселина), витамини Е и К.
Медът от акация се използва в народната медицина, в кулинарията, в козметиката и в други сфери от живота.
Противопоказания
Наред с безбройните се полезни и лечебни качества медът има и своите противопоказания.
Вече казахме, че той е наситен с хранителни вещества и е много калоричен. 79% от него са лесно усвоими въглехидрати, затова и ограниченията по отношение на приеманото дневно количество са напълно нормални и закономерни. За възрастен човек нормата е 100 грама, а за децата - 30 - 40 грама. Трябва да се знае, че включването на меда в менюто на децата трябва да бъде много внимателно, защото имунитетът и обменните процеси на подрастващите може да се окажат неподготвени за среща с продукта.
За лечебни цели се препоръчва медът от акация (както и останалите видове) да се употребява в разтворен вид. Това улеснява постъпването на активните вещества в организма - първо в кръвта, след това съответно в клетките и тъканите, където тяхната полезна работа за нашето здраве продължава.
Мед от ЛАВАНДУЛА
Медът от лавандула се използва за подсилване цялостната функционалност на организма, спомага за приноса на енергия и се бори със стреса и умората.
Освен всичко изброено, приложение намира и в козметиката за направата на кремове, шампоани и маски за коса, които спомагат за изчистване от пърхот и подсилват растежа на косъма. Лавандуловият мед, съчетан с щипка канела и куркума, влияе добре на сърдечната дейност, особено след инфаркт.
Мед от РАПИЦА
Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно - чревни заболявания. Препоръчва се и при сърдечни заболявания. Цветният прашец от рапица пък се използва за лечение на разширени вени и за подобряване на общото състояние на организма. Ето защо често рапичният мед се нарича и „жив мед“, заради всички полезни свойства и безценните му ползи за човешкия организъм. Освен това, рапичния мед е един от най-подходящите видове мед за прием от деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.
Вкусът му е лек и ненатрапчив, идеален е за подслаждане на кафе и други напитки, за приготвяне на сладкиши и т.н.
Мед от ЕЛДА
Полезните му свойства се обясняват с неговия химичен състав. В него, както и в другите видове, има фруктоза, захароза и глюкоза.Високи са стойностите на цинк, бор, йод, желязо, фосфор, мед, кобалт, никел и други микроелементи, също на витамини С, В1, В2 и РР.
Благодарение на високата си киселинност, медът от елда е силен антисептик. Продуктът може да се съхранява дълго време, без да изгуби полезните си качества.
Антисептичните свойства са силно активни срещу стерптококи и Е-коли.
Водородният прекис, който постепенно се образува в меда, действа пагубно върху много бактерии.
Високото съдържание на желязо в пчелната сладост я прави незаменима при анемии (вторична и първична). Може да се включва в менюто на всички жени в детеродна възраст.
Медът от елда притежава противовъзпалителни, общоукрепващи, тонизиращи и успокоителни свойства. Той често се използва при захарен диабет, затлъстяване, понижен имунитет. Отлично се бори с безсънието, стреса и нервното напрежение.
Лек диуретик е, показан при хипертония и бъбречни заболявания. За разлика от някои лекарствени средства продуктът не дразни отделителната система. Неговата употреба стабилизира обмяната на веществата и позволява на човек да се поглези със сладостта, без да навреди на здравето си.
Грипът и настинката се преборват по-лесно, ако се приема мед от елда, защото се възстановяват защитните сили на организма и се повишава имунитетът.
Полезните свойства на меда се ценят и използват широко и в козметиката. С негова помощ прекрасно се пречиства кожата, премахва се възпалението и бързо заздравяват рани и охлузвания.
Пчелният продукт от гречка укрепва кръвоносните съдове и подобрява състава на кръвта, полезен е при стомашна язва.
Като профилактика и лечение на гладно може да се приема по 1 чаена чаша топла вода, а 15 минути по-късно - десертна лъжичка мед.
Благодарение на характеристиките си, последният е от помощ в борбата с радиационното влияние, извежда радионуклидите, възстановява клетките на тъканите и органите.
Противопоказания
Въпреки огромните здравни ползи за човека, медът, добит от растението елда, има и противопоказания за употреба. Той не трябва да се консумира от хора, склонни към алергии, защото може да предизвика стомашни и чревни разстройства.
При захарен диабет продуктът е необходимо да бъде строго дозиран под лекарски контрол. Същото се налага и при консумация от деца, диагностицирани с ексудативна диатеза и живеница (скрофулоза).
При липса на противопоказания, медът да се консумира в умерени количества.
Мед от СЛЪНЧОГЛЕД
Изключително полезен и се използва за лечение на и като профилактика срещу различни заболявания. Сравнена с останалите видове пчелна сладост, тази се отличава с големи количества каротин и витамин А. Характеризира се с високо съдържание на глюкоза и редки ензими, които липсват в други продукти.Захарта в състава е съвсем малко, а от витамините преобладават Е и РР.
Цветът на меда обикновено е ярък златистожълт, като при кристализиране може да се промени и да потъмнее (наподобява кехлибарен).
Вкусът на слънчогледовия мед е богат - сладък с кисел послевкус, като може да има и трапчив нюанс. Според някои твърдения, се долавят и съвсем леки плодови нюанси. Има и един интересен ефект, който придава меда - в гърлото може да се усеща слабо пощипване след консумацията му.
Пълните вкусови качества може да се оценят най-добре, когато е в течно състояние.
Полезни свойства
Пчелният мед от слънчоглед се използва при простуда, както и за лечение на други заболявания на дихателните пътища, действа добре върху сърдечната работа, полезен е за консумация при различни невралгии, атеросклероза и остеохондроза.
Медът се характеризира с отлични бактерицидни свойства, пречиства организма от натрупалите се в него шлаки, понякога се препоръчва в борбата със стомашно-чревни колики.
Благодарение на богатия си витаминен състав е добър антиоксидант, а освен това притежава диуретичен и тонизиращ ефекти.
Слънчогледовият мед също допринася за укрепване и пречистване на кръвоносните съдове, а по този начин подобрява работата на черния дроб, допринася за извеждането на токсините от тялото, премахва отоците в краката, тъй като е диуретик.
Той е богат на полезни аминокиселини, които са нужни на организма за синтезиране на белтъчините, използва се в народната медицина за лечение на: сърдечни заболявания, диария, бронхити, малария, подобрява чревните функции.
Противопоказания
Медът от слънчоглед не се препоръчва за консумация от хора, които са склонни към алергии.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.