МЕДЪТ

                                                                               
Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той се усвоява изцяло от организма. Медът притежава различни лечебни и диетични свойства и по-тази причина неговото приложение в народната и научната медицината е голямо.
„Наръчник по пчеларство“
Аз съм една от кулинарните пътешественички. Аз съм Албена /Бени/. За мен отглеждането на пчели е част от ежедневието ми вече повече от 10 години. 
Средното ми образование е Ветеринарна медицина, висшето ми образование е икономическо - Финанси. След 17 години работа като финансист зарязах икономиката, отново се обърнах към пчелите и им отдадох цялата си страст!
Със съпруга ми практикуваме походно пчеларство. Вместо да чакаме пчелите да търсят пашата, ние я намираме и ги водим директно до нея! Така им спестяваме много километри полет всеки ден! Събуждайки се сутрин и излитайки от кошера те се отзовават директно сред разцъфтели билки и цветя, събират нектар и прашец и бързо, бързо се връщат в кошера да го оставят.
Започваме активната паша рано на пролет с първите цъфнали черешови дървета. Тази  ранна паша позволява семействата да се подсилят още през април и да се подготвят за активна паша рано на пролет. Когато прецъфтят черешите вече е цъфнала рапицата. Част от кошерите заминават на рапица, а други остават в очакване на акацията. След акацията идва ред на липата, после кориандър, лавандула. Разцъфтяват всички билки по полета и балкани - ред е на многоцветният билков мед. След това е късната паша - слънчоглед, елда, памук, тютюн - от тях пчеличките натрупват запаси за зимата.
Работата с пчелите е удоволствие! Те винаги те карат да мислиш! Всеки сезон е различен, всяка година е различна! Трябва да намериш най-удобните поляни, да има слънце, да има вода, пашата да е близо! Ние се грижим за тях, те се грижат за нас!
Винаги заделяме няколко тенекии с мед за самите пчели и когато зимата е студена и запасите им намаляват ние ги храним с мед - техният собствен мед!

Можете да ни намерите на Меденица Лазарови

Да приберем този рояк в кошер :)
                                                                             
Рояк на една кайсия

Пчеларската ни работилница

Центрофуги за мед
                                                            Преносно съндъче                    
Меда е готов за вадене
На масата за разпечатване
Богата гама мед от неуморния труд на пчеличките ни


Ето малко информация за някои често срещани видове мед в нашият регион - Южните склонове на Сърнена Средна гора и Тракийската низина.
                                                                           

Тук са на паша кориандър

Мед от КОРИАНДЪР 
Медът от кориандър има светлокафяв цвят, доста напомнящ кехлибар. Той е направен от нектара на растението кориандър, от което пчелите събират нектар и го преработват в един, доста вкусен и полезен хранителен продукт. Той се характеризира със специфичния си, натрапчив аромат. В него се съдържат голямо количество етерични масла, което допринася за неговия остър аромат. Вкусът му е близък до карамела, с доста характерен и остър допълнителен привкус.
Медът кристализира бързо, в сравнение с другите видове мед. Процесът на кристализация, при този вид мед, трае около 1-2 месеца. Характерно при него, е, че при самата кристализация може да се наблюдава течност между кристалите.
Препоръчва се, медът от кориандър да се консумира в сурово състояние, тъй като при евентуална преработка, той губи от своите ензими. При консумирането на меда заедно с други висококачествени храни, това може да засили минералната абсорбация.
Медът от кориандър е типичен представител на тъмните видове мед, които са богати на различни микроелементи, жизнено необходими за кръвообразуването. В добития от кориандър мед се съдържат желязо, мед и манган. Като цяло, този вид мед подобрява секрецията и храносмилането. Той има и положителен ефект при някои разстройства, свързани с храносмилането, заболявания на стомаха, черния дроб и някои жлези.
Освен всичко друго, медът от кориандър подпомага и подобрява функционирането на централната нервна система. Има благоприятно въздействие върху умствената и физическата дейност на хората. Той има антибактериално и обезболяващо влияние, като неговите качества, свързани с подобряване на потентността, го определят и като „мъжки” мед.
Медът може да се прилага, както вътрешно, при заболявания на органи или дихателни пътища, така и външно – при третиране на рани и други аномалии върху целостта на кожата. Той може да бъде естествен подсладител, като е и богат на нутриени. Медът от кориандър има широко приложение в медицината, като това може да включва, както профилактични процедури, свързани с подобряване на жизненоважни функции, така и при лечението на широко разпространени заболявания. Той може да бъде ефикасен при лечението на заболявания на устната кухина и дихателните пътища. Но, неговите функции далеч надхвърлят строго определени болести или неразположения. Може да се прилага и при профилактика, след ухапвания от животни или насекоми, както и при различни болести на кожата.
При него не се наблюдава предозиране, дори и при приемането на големи количества мед. Въпреки своите отлични хранителни и лечебни качества, медът от кориандър не се препоръчва на деца под 1 година.
Мед от ДРАКА /ЧЕРЕН ТРЪН/ 
Съдържа глюкозиди, а също и дъбилни вещества. Действа затягащо, дезинфекционно, отхрачващо, има спазмолитично и противовъзпалително.
Препоръчва се за пречистване на кръвта, като пургативно средство, при екземи, за лечение на високо кръвно налягане и задух, при диария и дизентерия, при обикновена и магарешка кашлица, хроничен бронхит и др.

БИЛКОВ ГОРСКИ МЕД
Многоцветният билков ГОРСКИ мед притежава разнообразни ценни хранителни и лечебни качества, защото се събира от различни видове горски и планински цъфтящи растения. По своята същност той е уникален, тъй като белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди на годината. Поради това, че в състава му влизат полезни вещества от различни растения, този мед се определя като общо укрепващ, с разностранно положително въздействие върху организма. Многоцветният билков горски мед в повечето случай кристализира значително по-бързо от монофлорните видове.

Мед от ЛИПА 
Натуралният липов мед е успокояващо средство, което помага при кашлица и безсъние, успешно лекува бронхит и е отлично антисептично средство.
Медът е изключително полезен, предимно се използва при простудни заболявания, тъй като се характеризира с повишено потоотделящо действие. Незаменим е в лечението на ангина, хрема, ларингит, бронхит, трахеит, бронхиална астма. Дава много добър локален ефект при гнойни рани и изгаряния.
Мед от БЯЛА ДЕТЕЛИНА 
Медът от бяла детелина спада към сортовете мед с мек вкус. Цветът му е бял до жълто-бял. Богат е на глюкоза, поради което кристализира бързо и се среща в кремообразен вид. Високото съдържание на глюкоза го прави и добър източник на енергия.
В народната медицина се препоръчва при бъбречни и белодробни заболявания. Действа диуретично. Подобрява функциите на белите дробове.
                                                                              
А тук са на акация:)


Мед от АКАЦИЯ 
Един от най-ценните видове мед. Този от жълта акация има светложълт цвят, а от бяла - на практика е безцветен. Характеризира се с лек аромат на цветя и мек вкус.
Едно от отличителните свойства на акациевия мед е неговата способност да се съхранява дълго време в течно състояние, като започва да се захаросва около година след събирането му.
Благодарение на голямото съдържание на фруктоза продуктът се усвоява лесно от организма и е подходящ за деца и страдащи от диабет. За диабетици е разрешен, защото за преработката му не се изисква хормона инсулин. Не предизвиква алергии, в състава му има много каротин и ензими, които допринасят за по-добро храносмилане.
Когато става въпрос за състава и хранителните свойства на продукта, не може да не споменем, че съдържанието на фруктоза (плодова захар) е 40,35%, а това на захароза - 35,98%. Това го превръща в най-добрия източник на плодова захар не само след различните видове мед, но и след останалите сладки продукти. Лесното усвояване също се дължи на фруктозата.
Медът от акация се характеризира с редица лечебни свойства. Антисептичните му такива се използват в лечението на конюнктивити и други очни заболявания, също при невродермити и екземи, заболявания на устната кухина (гингивит пародонтоза). В тези случаи се прилага външно под формата на водни разтвори и мази.
Редовната консумация на акациев мед допринася за понижаване на кръвното налягане, притежава меко успокояващо действие и влияе благоприятно при психични разстройства и нервни кризи. Ако се занимавате с умствен труд, подложени сте на напрежение, дълго време сте пред компютъра, след което ви е трудно да заспите, то медът от акация ще ви помогне.
Препоръчва се при безсъние, при различни стомашно-чревни заболявания, оказва лечебно действие при гастрити, язви, също при бъбречни и чернодробни проблеми, зарежда отлично с енергия и възстановява силите.
Списъкът обаче е дълъг... Продуктът помага и за пречистване на черния дроб. При проблеми на пикочно-половата система действа като диуретик и като противомикробно средство, затова често го определят като естествен антибиотик. Използва се също при дихателни проблеми, например, за инхалации при лечение на ринити, трахеити, ларингити, бронхити. Полезен е и при бронхиална астма.
Ако в продължение на 1 - 2 месеца приемате по 50 грама мед от акация всеки ден, ще се подобри общото състояние на организма и тонусът, ще се нормализира съставът на кръвта и ще се повиши нивото на хемоглобина.
Освен източник на лесно усвоими въглехидрати (глюкоза и фруктоза), акациевият мед съдържа безценен и дори уникален комплекс от витамини и микроелементи, органични киселини и антибактериални съединения, биогенни стимулатори и минерални вещества. Това богатство обяснява лечебните свойства на продукта и го нарежда сред уникалните естествени лекарства, действащи върху човешкия организъм по неповторим начин.
Акациевият мед е истинско находище на микроелементи като: манган, хром, силиций, литий, мед. В състава му влизат също никел, калай, алуминий, олово, осмий, цинк, бор и други. Минералните вещества са представени от солите на натрия, калция, йода, магнезия, сярата, желязото, фосфора, хлора. Забележително е, че тяхното количество практически съответства на съдържанието в човешката кръв. В състава на този мед влизат също органични киселини: ябълчена, лимонена, винена, млечна и оксалова.
Няма как да пропуснем и витамините. Ако в менюто ви присъства акациев мед, организмът ви няма да изпитва недостиг на витамини С (2 мг), В2 (0,5 мг) и РР (0,2 мг). Последни изследвания показват, че продуктът е находище и на други витамини: А (каротин), В6 (пиридоксин), В5 (пантотенова киселина), Н (биотин), В9 (фолиева киселина), витамини Е и К.
Медът от акация се използва в народната медицина, в кулинарията, в козметиката и в други сфери от живота.
Противопоказания
Наред с безбройните се полезни и лечебни качества медът има и своите противопоказания.
Вече казахме, че той е наситен с хранителни вещества и е много калоричен. 79% от него са лесно усвоими въглехидрати, затова и ограниченията по отношение на приеманото дневно количество са напълно нормални и закономерни. За възрастен човек нормата е 100 грама, а за децата - 30 - 40 грама. Трябва да се знае, че включването на меда в менюто на децата трябва да бъде много внимателно, защото имунитетът и обменните процеси на подрастващите може да се окажат неподготвени за среща с продукта.
За лечебни цели се препоръчва медът от акация (както и останалите видове) да се употребява в разтворен вид. Това улеснява постъпването на активните вещества в организма - първо в кръвта, след това съответно в клетките и тъканите, където тяхната полезна работа за нашето здраве продължава.

В село Елхово, област Стара Загора са на акация, кориандър, черен трън или лавандула 

Мед от ЛАВАНДУЛА 
Свойствата му се прехвърлят от поколение на поколение и до днес се препоръчва използването му при лекуване на дихателните пътища, заболявания на бронхите, простудни заболявания, кашлица, ухапвания от насекоми и повърхности рани и изгаряния.
Медът от лавандула се използва за подсилване цялостната функционалност на организма, спомага за приноса на енергия и се бори със стреса и умората.
Освен всичко изброено, приложение намира и в козметиката за направата на кремове, шампоани и маски за коса, които спомагат за изчистване от пърхот и подсилват растежа на косъма. Лавандуловият мед, съчетан с щипка канела и куркума, влияе добре на сърдечната дейност, особено след инфаркт.

Красивите поля с рапица

Мед от РАПИЦА 
Има бял цвят, сладък вкус и много добри хранителни качества, съдържа ценни витамини и минерали. Рапичният мед е труден е за добиване, защото е много гъст и кристализира изключително бързо – едва седмица след изваждането.
Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно - чревни заболявания. Препоръчва се и при сърдечни заболявания. Цветният прашец от рапица пък се използва за лечение на разширени вени и за подобряване на общото състояние на организма. Ето защо често рапичният мед се нарича и „жив мед“, заради всички полезни свойства и безценните му ползи за човешкия организъм. Освен това, рапичния мед е един от най-подходящите видове мед за прием от деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.
Вкусът му е лек и ненатрапчив, идеален е за подслаждане на кафе и други напитки, за приготвяне на сладкиши и т.н.
Мед от ЕЛДА
Полезните му свойства се обясняват с неговия химичен състав. В него, както и в другите видове, има фруктоза, захароза и глюкоза.
Високи са стойностите на цинк, бор, йод, желязо, фосфор, мед, кобалт, никел и други микроелементи, също на витамини С, В1, В2 и РР.
Благодарение на високата си киселинност, медът от елда е силен антисептик. Продуктът може да се съхранява дълго време, без да изгуби полезните си качества.
Антисептичните свойства са силно активни срещу стерптококи и Е-коли.
Водородният прекис, който постепенно се образува в меда, действа пагубно върху много бактерии.
Високото съдържание на желязо в пчелната сладост я прави незаменима при анемии (вторична и първична). Може да се включва в менюто на всички жени в детеродна възраст.
Медът от елда притежава противовъзпалителни, общоукрепващи, тонизиращи и успокоителни свойства. Той често се използва при захарен диабет, затлъстяване, понижен имунитет. Отлично се бори с безсънието, стреса и нервното напрежение.
Лек диуретик е, показан при хипертония и бъбречни заболявания. За разлика от някои лекарствени средства продуктът не дразни отделителната система. Неговата употреба стабилизира обмяната на веществата и позволява на човек да се поглези със сладостта, без да навреди на здравето си.
Грипът и настинката се преборват по-лесно, ако се приема мед от елда, защото се възстановяват защитните сили на организма и се повишава имунитетът.
Полезните свойства на меда се ценят и използват широко и в козметиката. С негова помощ прекрасно се пречиства кожата, премахва се възпалението и бързо заздравяват рани и охлузвания.
Пчелният продукт от гречка укрепва кръвоносните съдове и подобрява състава на кръвта, полезен е при стомашна язва.
Като профилактика и лечение на гладно може да се приема по 1 чаена чаша топла вода, а 15 минути по-късно - десертна лъжичка мед.
Благодарение на характеристиките си, последният е от помощ в борбата с радиационното влияние, извежда радионуклидите, възстановява клетките на тъканите и органите.
Противопоказания
Въпреки огромните здравни ползи за човека, медът, добит от растението елда, има и противопоказания за употреба. Той не трябва да се консумира от хора, склонни към алергии, защото може да предизвика стомашни и чревни разстройства.
При захарен диабет продуктът е необходимо да бъде строго дозиран под лекарски контрол. Същото се налага и при консумация от деца, диагностицирани с ексудативна диатеза и живеница (скрофулоза).
При липса на противопоказания, медът да се консумира в умерени количества.

Мед от СЛЪНЧОГЛЕД 
Изключително полезен и се използва за лечение на и като профилактика срещу различни заболявания. Сравнена с останалите видове пчелна сладост, тази се отличава с големи количества каротин и витамин А. Характеризира се с високо съдържание на глюкоза и редки ензими, които липсват в други продукти.
Захарта в състава е съвсем малко, а от витамините преобладават Е и РР.
Цветът на меда обикновено е ярък златистожълт, като при кристализиране може да се промени и да потъмнее (наподобява кехлибарен).
Вкусът на слънчогледовия мед е богат - сладък с кисел послевкус, като може да има и трапчив нюанс. Според някои твърдения, се долавят и съвсем леки плодови нюанси. Има и един интересен ефект, който придава меда - в гърлото може да се усеща слабо пощипване след консумацията му.
Пълните вкусови качества може да се оценят най-добре, когато е в течно състояние.
Полезни свойства
Пчелният мед от слънчоглед се използва при простуда, както и за лечение на други заболявания на дихателните пътища, действа добре върху сърдечната работа, полезен е за консумация при различни невралгии, атеросклероза и остеохондроза.
Медът се характеризира с отлични бактерицидни свойства, пречиства организма от натрупалите се в него шлаки, понякога се препоръчва в борбата със стомашно-чревни колики.
Благодарение на богатия си витаминен състав е добър антиоксидант, а освен това притежава диуретичен и тонизиращ ефекти.
Слънчогледовият мед също допринася за укрепване и пречистване на кръвоносните съдове, а по този начин подобрява работата на черния дроб, допринася за извеждането на токсините от тялото, премахва отоците в краката, тъй като е диуретик.
Той е богат на полезни аминокиселини, които са нужни на организма за синтезиране на белтъчините, използва се в народната медицина за лечение на: сърдечни заболявания, диария, бронхити, малария, подобрява чревните функции.
Противопоказания
Медът от слънчоглед не се препоръчва за консумация от хора, които са склонни към алергии.

Мед с пчелна пита



Зимуват в село Хрищени, област Стара Загора

През зимата

Да нахраним слабите семейства с мед




Пчелите - това е един различен свят!

НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ РЕЦЕПТИ С МЕД:

Коментари