МЕДЕН ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ

Вече от няколко години по традиция празнувам рожденият си ден с близък семеен приятел. Родени сме на съседни дати и празника ни се превръща в истинско изживяване с всичките ни приятели. Тази година решихме да не правим нищо специално за нас двамата, а да оргинизираме малко неформално барбекю, за да се видим след повече от два месеца забрана в чест на Covid-19. Исках да направя все пак вечерта малко по-специална и реших да приготвя новия ми любим десерт от последната седмица - лек, ароматен и меден, който се превърна в прекрасен завършек на вечерта и отново имаше място за свещички и пожелания.
ПРОДУКТИ:
за блата
180 г обикновени бисквити
50 г масло

медена гарнитура
200 г сирене Рикота
250 г безсолна извара
250 мл течна сметана
сок от половин лимон
120 г мед от Меденица Лазарови
30 г желатин (+ малко вода, за да го накиснете)

за декорация
1 лимон
мед

ПРИГОТВЯНЕ: 
Започваме с блата. Натрошете бисквитите с блендер и ги смесете с разтопеното масло.
Изсипете в тава покрита с хартия за печене и загладете, притискайки с долната част на лъжица.
А сега за медената гарнитура.
Разбийте сметаната на пяна. Смесете Рикотата и изварата и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Добавете сметаната. В отделен съд смесете меда и сока от лимон и разбъркайте. Добавете меда към другата смес. Разтворете желатина и го добавете към сместа. Разбъркайте добре и изсипете върху бисквитения блат. 
Оставете да се охлади поне 4 часа в хладилника. 
Преди да сервирате декорирайте с лимон и украсете с медени пръски. 
Приготвено с любов от Ники <3


Коментари