ВИНА ПОДХОДЯЩИ ЗА ГОТВЕНЕ И ПЕРФЕКТНА КОМБИНАЦИЯ ПРИ КОНСУМАЦИЯ
НЕ ГОТВИ С ВИНО, КОЕТО НЕ БИ ПИЛ !
Добре да имате представа какво вино да използвате в готвенето, за да постигнете максимално добър вкус.
Бялото вино е подходящо за бяло пилешко месо и за риба – леки вина за леки храни.
Сухите бели вина също така са подходящи за приготвяне на различни бели сосове. Бялото вино е идеално и за приготвяне на различни сосове за паста.
Червеното вино пък се съчетава идеално с телешко, свинско, патешко, както и за тъмни сосове.
Порт – това вино има богат и дълбок вкус, леко сладникав. Подходящо е за ястия със свинско, в които обаче зеленчуците играят също толкова важна роля.
Шери – това вино е по-подходящо, ако искате да придадете дълбочина на задушени меса или супи.
Мадейра – препоръчваме това вино за ястия, в които гъбите са основна съставка.
Марсала – марсалата е вино, подходящо за ястия от Средиземноморието.
Ризлинг ще придаде на ястията ви силен аромат на подправки. Могат да се използват във всички ястия, стига да ви допада острият вкус.
Сира – това вино е идеално, ако приготвяте печено телешко или агнешко.
ПЕРФЕКТНАТА КОМБИНАЦИЯ ЗА КОНСУМАЦИЯ
Според светилото в тази област, Фиона Бекет, ( писателка и журналист от Бристол, водещ експерт за храна и вино, редовен съдия за състезания) правилото е едно:
червеното вино се пие с червено месо, а бялото вино - риба, към което допълва: " пийте сухите преди сладките вина и по-леките преди вината с по-плътно тяло, точно както избягвате да ядете десерта преди основното ястие и пържолата преди супата".
Свежите и плодовите бели вина (пино блан, семийон, пино гриджо, шардоне, сансер) се комбинират чудесно с риба, морски дарове, салати, задушени зеленчуци и леки предястия, включително плодове.
По-ароматните и сухи бели вина (ризлинг, вионие, мускат, траминер) може да сервирате към пилешко, пуйка, към пикантните източни ястия, както и към яйца и омлети.
По-леките розета (по-фини като аромат и цвят) вървят перфектно със студени меса и салати, докато по-силните, наситени розови вина са идеални за пица, паста, солени печива, еклери и палачинки.
Пенливите вина (шампанско, креман, просеко) обикновено се поднасят като аперитив в комбинация с морски риби, суши и брускети, а също и с плодове и леки десерти.
Пино ноар, гъмза, божоле нуво, са леки и свежи плодови червени вина, изключително подходящи за лятото. Консумират се охладени и са чудесни за меки сирена, пастети, пиле, паста и пица.
Червените вина със средна интензивност на вкус и аромат са : мерло, кацерне, бордо, кианти, риоха. Те се съчетават прекрасно с червено месо на скара или дивеч, с лазаня, както и по-тежки мусове от сирена.
"Черешката на тортата" при вината са тези с плътен и тежък характер. Това са и най-скъпите видове - шираз, малбек, пинотаж, гренаш, и други. На този висок клас вино подхождат пикантни ястия с месо, традиционните стекове, тъмният шоколад и десерти, богати на какао.
Наслаждавайте се на мига, налейте си чаша от тази божествена напитка и не забравяйте - виното върви най-добре с добри приятели!
Наздраве!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.