GRATIN DAUPHINOIS de Tivie


Гратен Дофиноа или Граден от Дофиноа е традиционно френско ястие от регион Дофиноа, южна Франция. 
Този невероятно вкусен гратен датира още от времето на френската революция. За първи път той е сервиран на 12 юли 1788 г. в Гренобъл по време на вечеря на общинските служители организирана от дюк Клермонт Тонер - главен комендант и главнокомандващ на Дофиноа 
Днес гратенът е изключително популярен в цяла страна и е една от перличките във френската традиционна кухня, ноооо все пак най-големите му почитатели си остават жителите на Южна Франция.

След тази кратко увертюра ви представяме прекрасната рецепта на нашата приятелка Тиви от Южна Франция.
Merci Tivie

GRATIN DAUPHINOIS  |  ГРАТИН ДАФИНОА
(France, région Dauphiné) | (Франция, регион Дафиноа)



Ingrédients: | Продукти:
8 pommes de terre (moyen) | 8 картофа (средни)
1 gousse d'ail | 1 скилидка чесън
1 litre de crème liquide entière (Elle&Vire)  |  1 л пълномаслена течна сметана
Noix de muscade  |  индийско орехче
Sel fin ou sel de Guérande  |  сол
Poivre  |  черен пипер

Préparation:  |  Приготвяне:
Eplucher les pommes de terre puis les couper en rondelle .
Обелете картофите и ги нарежете на филийки.

Eplucher la gousse d'ail, la couper en deux et frotter le fond du plat à gratin.
Обелете чесъна, разрежете го на две и натрийте дъното на тавата за гратен.

Disposer une épaisseur de pommes de terre, ajouter la noix de muscade sur toute l'épaisseur de pommes de terre.
Наредете един слой от картофите ги посолете с индийското орехче.

Refaire la même chose sur plusieurs épaisseurs jusquà arriver en faut du plat.
Повторете това със всеки следващ пласт, докато тавата се напълни.


Verser environ 1 litre de la crème liquide sur le plat de pommes de terre. Ajouter un peu de gros sel, du poivre puis répartir de la noix de muscade.
Залейте картофите с течната сметана, подправете със сол, черен пипер и още малко индийско орехче.

Mettre au four pour 45 min à 180°C.
Печете 45 минути на 180°C.
On peut mélanger si on le souhaite pendant la cuisson.
Можете да разбъркате ако желате по време на печенето.


Quand le dessus du gratin est bien doré, retirer le plat du four, c'est prêt !
Когато повърхността на картофите се запече, извадете гратена, той е готов!


Le gratin dauphinois accompagne une viande rouge, comme une entrecôte de de boeuf. Il peut aussi se manger simplement avec une salade verte vinaigrée.
Гратен Дафиноа можете да сервирате с червено месо, например телешка пържола или само със зелена салата с винегрет

Bon appétit !
Добър апетит !

Коментари