КРЕМ БРЮЛЕ

След Mousse au chocolat този крем спечели сърцето на цялото семейство и държи едно от първите места в класацията за предпочитам "нещо сладичко" по всяко време ;)
Отне ми наистина доста, ДОСТА време да си намеря горелка за карамела, след два злощастни опита с продукти на айко (изписвам ги с малка буква защото съм им зверски ядосана), намерих подръчно средство, което ми свърши отлична работа. Предложенията които дават в доста от сайтовете крема да се карамилизира на грила на фурната при мен не се получиха, така че или ползвате подръчно средство, което можете да заредите с чиста газ или просто пропускате карамелената коричка. Крема е наистина великолепен дори и без нея ;)
ПРОДУКТИ:
500 мл пълномаслена сметана
100 г бяла захар
6 жълтъка (от останалите белтъци бихте могли да приготвите чудесен шоколадов мус в лек вариант)
1 к.л. екстракт от ванилия 

за карамела:
6 с.л. кафява или бяла захар
сладкарска горелка

ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплете сметаната и ванилията в дълбока касерола, но без да достигат точка на кипене и отделете от котлона. Оставете леко да се охлади. Разбийте жълтъците и захарта с миксер, до постигането на плътен крем. Прибавете охладената сметана на части и разбийте докато стане на пяна. Разпределете крема в малки купички и ги поставете в тава и найлете в нея топла вода до средата на купичките. Печете около 30 минути на 200 градуса или докато крема се втвърди. Охладете за около 4 часа. Преди да сервирате поръсете всяка купичка с 1 с.л. лъжица кафява захар, разпределете я по цялата повърхност и карамелизирайте с помощта на сладкарска горелка.

Приготвено с любов от Ники <3 

Коментари