MOUSSE AU CHOCOLAT / ШОКОЛАДОВ МУС
Този десерт e с изключително сантиментална стойност за мен. Преди около 30 години когато бях на 13 и за пръв път гостувахме на чичо ми, който живее във Франция, той приготвяше този десерт в ресторанта си като част от основното меню. Години наред си спомням за него и за вкуса му, който така и не опитах никога повече. Вчера реших да поровя в старите тефтери и да намеря рецептата и voilà - същата пухкава и лека структура, същия неповторим и силен вкус на шоколад и всичко това само за 20 минути.
Всъщност шоколадовият мус е класическа френска рецепта и се приготвя във всяко домакинство, но за мен той е специален, прекрасен и изпълнен със спомени.
Ако все пак сте на диета, а много ви се похапва този десерт бихте могли да приготвите неговия по-лек вариант Mousse au chocolat legere
ПРОДУКТИ:
150 г черен школад
20 г масло
4 яйца
20 г захар
щипка сол
ПРИГОТВЯНЕ:
На водна баня разтопяваме шоколада натрошен на парченца и маслото нарязано на кубчета.
До получаването на гладък крем
Разделяме белтъците от жълтъците и ги разбиваме. Когато започнат да се сгъстяват добавяме захарта на порции до получаването на гъста пяна.

При разтопения шоколад и масло добавяме жълтъците и разбиваме добре. Сипваме малко от белтъците в шоколадовата смес и внимателно разбиваме с шпатула. След това изсипваме сместа при белтъците и разбиваме много внимателно за да не спаднат. И voilà вкусният десерт е готов!
Приготвено с любов и сантиментални чувства от Ники <3

Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.