КИШ ЛОРЕН
Днес е неделя и решаваме да си направим малък пикник извън града и тъй като от седмица съм на вълна френска кухня, първото нещо за което се сещам е Киш Лорен. От доста време си го бях набелязала и мисля, че днес е точният ден.
Киш Лорен или така наречения лотарингски киш, въпреки че е най-популярният от френските кишове, той е само една малка част от тях. В оригиналнта рецепта на киша, която ще ви представя днес не се съдържа сирене, макар, че в разновидностите на този киш то често се добавя.
ПРОДУКТИ:
за тава с размер ф26 см
за кората
150 г брашно
120 г масло
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. захар
3 с.л. ледена вода

за плънката:
200 г пресен бекон
3 яйца
250 мл пълномаслена сметана
1 ч.л. сол
1 ч.л. индийско орехче
щипка черен пипер
ПРИГОТЯНЕ:
Започваме с кората за киша. В купа смесваме брашното, захарта и солта. Добавяме маслото и претриваме до получаване на трохи. Добавяме водата и замесваме меко тесто. Покрибаме с фолио и оставяме поне 1 час в хладилника. Бихме могли да приготвим тестото и от предната вечер.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Разточваме тестото на кора по-широка от размера на тавичката и с помощта на точилката го пренасяме върху нея. Притискаме краищата така че да се получи борд около 2,5-3 см.

Надупчваме кората с вилица и покриваме с хартия за печене върху която изсипваме тежки топчета, за да не й позволим да се надигне при печенето.

Аз си взех стъклени мидички за декорация вършат ми чудесна работа. Все пак внимавайте важно е да бъдат огнеопорни.

Печем на 200 градуса в предварително загрятата фурна около 10-15 минути, докато кората за почне да покафенява. След това изваждаме от фурната и охлаждаме.
За плънката нарязваме бекона на тънки и дълги ивици и го запържваме в собствената му мазнина в касерола. Ако се отдели течност при пърженето, тя трябва да се прецеди когато бекона е готов.
В купа разбиваме яйцата и сметаната, подправяме.
В изпечената и изстудена кора за киш нареждаме бекона и го разпределяме равномерно.

Заливаме с яйчената смес и печем на 200 градуса около 30 минути.
Докато почервенее. Поднася се топъл.
Сервирайте със студено бяло вино и прясна салата.
Приготвено с любов от Ники за Кирил <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.