САВОЙСКИ СЛАДКИШ

За тези които не са толкова навътре с историята Савоя (Savoie) е историческа област в Западна Европа. Разположена в западните части на Алпите с център град Шамбери, днес тя обхваща части от територията на Франция, Швейцария и Италия. Обособява се през 11 век като Савойско графство (от 15 век – Савойско херцогство). Савойската династия постепенно увеличава своите владения и през 19 век успява да обедини цяла Италия под своя власт. Въпреки това, през 1860 година основната част от историческата област Савоя е присъединена към Франция, където образува департаментите Савоа.
А сега малко история за този лесен десерт. Казват, че този сладкиш датира още от 14 век по времето на Граф Амеде VI ( Amédée VI). Създаването му се преписва на Пиер Иен (Pierre de Yenne) главен готвач на Графа. Според историята тортата била представена на императора, вероятно Чарлз IV, който минавал през Савойя някъде около 1373 - 1383 г. и направил посещение на замъка, което било отбелязано с голям банкет. Забележителното било, че сладкиша бил представен във формата на савойското херцогството с отбелязани планини и долини като част от императорската корона.
Той е бил част от менюто на Дукът на Савоя по време на средновековието, но и често се е приготвял по време на пролетните празници, когато домашните кокошки снасяли много яйца. На практика сладкиша е приготвен основно с яйца и затвърждават моето възхищение и умение на френските кулинари да приготвят с едни и същи продукти огромно разнообразие от блюда ;)

6 яйца
250 г пудра захар
кората на един лимон, настъргана
150 г брашно
50 г царевично нишесте
ПРИГОТВЯНЕ:
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг. Жълтъците разбиваме до побеляване или както го наришат французите blanchir les œufs ;)
Към жълтъците добавяме последователно захарта, царевичното нишесте и брашното, накрая и настърганата кора от лимон.
Към жълтъците добавяме последователно захарта, царевичното нишесте и брашното, накрая и настърганата кора от лимон.
Добавяме към жълтъците разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме. Трябва да се получи нещо такова

Изсипваме в предварително подготвена тавичка за печене, покрита с хартия за печене или намазнена и поръсена с брашно. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса около 45 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка в средата на сладкиша дали е добре изпечен. Както добре знаете клечката трябва да бъде напълно суха след изваждане. Това означава, че сме готови. Изваждаме, охлаждаме и поръсваме обилно с пудра захар =)
Приготвено с любов от Ники <3 b=""> 3>
Пътуваме към Лион.
Там ни очакват нашите приятели Тиви&Фред за една прекрасна разходка.
Лион е прекрасен град. Уникално съчетание на модерен и изпълнен с история мегаполис.
Това е не само втория по големина град във Франция, но и нейната кулинарна столица.
Лион е основан от римляните през 43 г пр. Хр. под името Лугдунум.
В подножието на хълма Фурвиер, на западния браг на Сена, е разположен старият Лион. Той представлява един от най-големите ансамбли с ренесансови сгради в Европа и е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.
Хълмът Фурвиер, който се извисява над стария град още от римско време е място на светилища, най-новото от които е построено през 19 век - базиликата Света Богородица от Фурвиер.
Тя е изпълнена с многобройни кули, мраморни статуи и стъклописи.
Наистина прекрасна гледка.
От терасите разположени край базиликате се разкрива прекрасна гледка към града.
Наистина Лион е необятен!
След прекрасна разходка из града с Тиви сме готови са сготвим нещо вкусно за вечеря.
Дали да не си направим така популярния за тази област на Франция
Мил спомен, който нарисувах след като се прибрахме от Франция.
Толкова много и прекрасни моменти...
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.