НУГА ОТ МОНТЕЛИМАР

Традиционната нуга от Монтелимар (Nougat de Montélimar) е съставен от бадеми, мед и белтъци на сняг. Последното изсветляване на тестото му придава традиционния белезникав цвят на нугата. Традиционно нугата се пече у дома, а в магазините тя се предлага в обилни количества за туристите.
През 1701 г., когато се връщат от Испания на кон, Луис, херцог на Бургундия и Чарлз, херцог на Бери спират в Монтелимар, жителите на града им предложили нуга. Двамата херцоги били толкова възхитени от вкуса на този местен деликатес, че репутацията му се разпространила мигновено. Но успеха на Нугата се дължи главно на кмета на Монтелимар, Емил Лубет, който по-късно е избран и за президент на Франция (1899-1906). През този период той предприема огромна кампания за популяризиране на белите блокчета, като я предлага на всички висши особи, както във Франция, така и на делегациите пристигащи от чужбина. Така славата на Нугата става международна.

ПРОДУКТИ:
150 мл вода
175 г лавандулов мед от Меденица Лазарови
500 г захар 
75 г печен и белен шам-фъстък (Pistache) 
75 г печени бадеми 
2 белтъка

ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме водата с меда и захарта до достигане 145 градуса. Това е много важен момент, следете температурата, ако не го направите рискувате нугата да не се втвърди до край.
Докато приготвяме сиропа започваме разбиването на белтъците, трябва да разбиваме дълго докато получим хубав сняг. Когато сиропа е достатъчно загрят го добавяме към белтъците още горещ на тънка струя.  Докато добавяме сиропа намаляме степента на миксера на средна скорост. Когато сиропа е напълно добавен увеличаваме скоростта на максимум и разбиваме до получаването на лепкава и гъста смес със седефен отблясък. 
Добавяме целите ядките и разбъркваме. Използвайте за тази цел приставката на миксера с формата на листо.
Изсипваме сместа в плоска тавичка предварително обилно напудрена с пудра захар. Покриваме с лист хартия за печене и оставяме да се охлади за поне 4 часа. След това оставете в хладилник за още 48 часа. След това изваждаме тавата и режем на кубчета с остър нож. 
Приготвено с любов от Ники <3

Коментари