КЛАФУТИ С ЧЕРЕШИ
Клафути с череши (Clafoutis au cerise) е традиционен десерт от областта Лимузен във Франция (Регион Аквитания). И докато черните череши са традиционни за този десерт той има и многобройни вариации - с червени череши, със сливи, с ябълки, круши, червени боровинки или къпини. Когато вместо череши се използват други видове плодове, ястието е правилно да се нарича flaugnarde.
Името на десерта произлиза от аквитанската дума clafotís, от глагола clafir, което означава "запълване" (подразбира се: "тестото с череши").
ПРОДУКТИ:
500 г добре узрели череши
1 ч.л. ванилия
130 г брашно
130 г захар
4 яйца
30 грама масло
пудра захар за гарниране
ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте фурната на 210 градуса.
Измийте черешите и внимателно почистете костилките. Разрежете ги на две.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Добавете пресятото брашно на части. Най-накрая добавете маслото и млякото и разбийте добре.
Поставете черешите в добре намаслена тавичка и залейте със сместа. Печете до готовност.
Поръсете обилно с пудра захар.

Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.