ЛЮБОВНИ КЛАДЕНЦИ

Това е традиционен френски десерт приготвян за Деня на влюбените. Той е създаден от великия готвач от XVIII век Винсент ла Шапел. Първоначално той е представлявал основа от парено тесто, издълбан в средата и напълнен със сладко от червени плодове. По-късно сладкото е било заменено с карамелизиран сладкарски крем. Днес той се приготвя с крем Шибуст, който му придава по-въздушен и лек вкус.
Реших да приготвя този десерт за среща с приятели и въпреки, че всички много го харесаха и го изядоха до последната хапка първоначалните реакции бяха: "Какво е това бе, Ники!!!!" може би малко разочаровани от първоначалния леко безформен и не наподобяващ ни най-малко вид на прехваления от мене любовен кладенец. На други пък им заприлича на яйца на очи, но без картофки за гарнитура. Така или иначе, десерта си е доста добър и въпреки, че въображението на французите за любовта е интересна или може би я намират във всяко нещо и по много, десерта наистина си заслужава, повярвайте ми!
ПРОДУКТИ
за около 30 средни сладкиша
За пареното тесто (Pâte à Choux)
125 г вода
125 г прясно мляко
110 г масло
1 щипка сол
5 г захар
140 г брашно
5 яйца

За крем Шибуст
4 яйца
380 г захар (50+200+130)
40 г царевично брашно
500 г мляко
1 с.л. екстракт от ванилия
10 г желатин


ПРИГОТВЯНЕ:
Захващаме се с тестото pâte à choux. Това е така нареченото парено тесто. Историята му датира от XVI век и изобретението му се приписва на италиански сладкар Пантанели, част от свитата на Катрин де Медичи. Неговият наследник Попелини прави торта от изсушено на огън тесто, от където идва и името му „горещо тесто". Така стига толкова за историята, времето тече!

Загряваме фурната на 250 градуса. Слагаме водата, млякото, солта, захарта и маслото в касерола и загряваме на средна температура. Добавяме брашното и разбъркваме интензивно с дървена бъркалка докато тестото се сгъсти. След това отделяме от огъня и добавяме яйцата едно по едно, като не преставаме да бъркаме до получаването на гладко тесто.
Поставяме тестото в пош и шприцоваме кръгове с диаметър около 4 см. Печем в загрята на 250 градуса фурна за около 10 минути, като не я отваряме по време на печенето. 
Тестото трябва да остане меко. Моите кладенци станаха малко по-големи от обичайно, но какво да се прави - любов безкрайна =)
Когато извадите черупките от фурната и докато са още топли ги притиснете с палец, за да се вдлъбнат и да придобият формата на чинийки. Оставете на страна.

За да приготвите крем Шибуст отделете белтъците и ги разбийте. Когато започнат да стават на сняг, добавете захарта на части. Продължете бъркането докато получите гъст сняг.
Разтворете 200 г захар в 50 г вода до получаване на сироп.
Добавете сиропа към белтъците без да спирате разбиването им.
Разтворете ванилията в млякото и го загрейте до кипване.
В купа разбийте жълтъците с 200 г захар до побеляване, добавете царевичното брашно и разбъркайте до хомогенна смес. Добавете горещото мляко и разбъркайте. Върнете сместа в касерола и бъркайте на бавен огън до сгъстяване. Отделете от котлона.
Разтворете желатина в малко вода докато набъбне и го прибавете към яйчената смес, разбъркайте добре.
Добавете яйчената смес към разбитите на сняг белтъци.

Поставете крема в пош и шприцовайте върху черупките от парено тесто. Оставете в хладилник да се стегнат.
Преди сервиране поръсете всеки сладкиш с лъжица кафява захар и я карамелизирайте с помоща на горелка.
Приготвено с МНОГО любов от Ники <3

Коментари