КИШ С КАРТОФИ И МАСЛИНИ
250 гр брашно
90 гр меко краве масло
щипка сол
100 мл топла вода
5 гр прясна мая
Замесва се гладко и меко тесто на ръка или в хлебопекарна.
Продукти за плънката:
2 големи картофа или 4 по-малки
1 ч.ч маслини на ситно
/в оригиналната рецепта е 1 ч.ч гъби на ситно, а може да се комбинират гъби с маслини/
1 к.ч пресен лук на ситно
1 глава стар лук или 1 шепичка сушен лук
90 гр меко краве масло
щипка сол
100 мл топла вода
5 гр прясна мая
Замесва се гладко и меко тесто на ръка или в хлебопекарна.
Продукти за плънката:
2 големи картофа или 4 по-малки
1 ч.ч маслини на ситно
/в оригиналната рецепта е 1 ч.ч гъби на ситно, а може да се комбинират гъби с маслини/
1 к.ч пресен лук на ситно
1 глава стар лук или 1 шепичка сушен лук
Запържва се зеления лук плюс пресния, /ако се ползва пресен/ до омекване, добавят се картофите, задушават се на умерен огън, като често се разбъркват. Към края се добавя сухия лук, /ако се ползва сух/. Добавят се маслините. След изключване на котлона се поръсва с 2 с.л сух босилек.
Продукти за заливката:
200 гр заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л кашкавал на ситно
Начин на приготвяне:
Тестото се разточва на кръг и се поставя в малка тавичка, така че да покрие дъното и стените. Изсипва се върху тестото плънката. Разпределя се равномерно. Отгоре се залива със заливката. Пече се на 190 градуса в предварително загрята фурна за около 30 - 35 мин. После почива в изключената фурна още 10- 15 минутки.
Продукти за заливката:
200 гр заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 яйце
2 с.л кашкавал на ситно
Начин на приготвяне:
Тестото се разточва на кръг и се поставя в малка тавичка, така че да покрие дъното и стените. Изсипва се върху тестото плънката. Разпределя се равномерно. Отгоре се залива със заливката. Пече се на 190 градуса в предварително загрята фурна за около 30 - 35 мин. После почива в изключената фурна още 10- 15 минутки.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.