BOUQUET GARNI

Във френските рецепти много често се среща съставката bouquet garni, какво всъщност е това?
Бихме могли да го наречем - букет от градински подправки. Терминът означава комбинация от магданоз, мащерка и дафинов лист за овкусяване на супи, задушени ястия, сосове, задушено месо и зеленчуци. Ако подправките са пресни, във вид на стръкове или листа, магданозът се поставя от външната страна на букета, който се връзва с конец. Ако подправките са сухи, увиваме ги в парче чист тензух и ги връзваме. Вързопчето се прави така, че подправките да не се изсипят в течността или изплуват над нея и да не могат да се извадят лесно. Към тези подправки можем да добавим целина, чесън, резене или други, но само ако това е посочено изрично например "средно голям букет от подправки с един стрък целина". Малкият букет от подправки съдържа 2 стръка магданоз, 1/3 дафинов лист и 1 клонка мащерка.
Как да си направим букет от градински подправки?
Наберете билки и подправки и ги изсушете, за да можете да ги съхранявате през зимата.
Важно е когато се берат листата им да не са напълно разтворени, именно тогава те имат най-силен аромат и вкус.
Изсушете ги като ги вържете на малки букетчета и ги окачите в проветриво помещение. 
Използвайте при нужда за вашите сосове, супи или маринати.
Подготвено с любов от Ники <3

Коментари