КРЕМ АНЖУ
"Le crêmet d’Anjou, un plaisir gourmand beau et bon comme un coeur!"
"Крем Анжу е кулинарно удоволствие, красиво и хубаво като сърце"
Тези думи са на Sophie Reynouard, наречена още Madame Crêmet.
Отивайки да живее в провинцията със съпруга, където решават да направят къща за гости, у Софи изведнъж се заражда желанието да готви и по-точно да възроди старите рецепти от региона и да ги популяризира и съхрани като ги предлага на гостите си. Идеята за това й идва един ден, когато в стария шкаф на свекърва си открива няколко формички във форма на сърца - формички за крем Анжу. Благодарение на Софи, която възражда този почти изчезнал десерт, днес можем да му се насладим и ние, да го обогатим или да го приготвим в традиционния му вид, както предпочетох аз.
ПРОДУКТИ:
2 белтъка
160 г пълномаслена сметана
10 г пудра захар
няколко капки екстракт от ванилия
сладко от червени плодове
формички за крем Анжу
да, знам и аз не разполагах с такива за това ми се наложи да ги изпровизирам:
6 пластмасови чашки
една опаковка марля (не стерилна)
няколко клечки за барбекю
тавичка
ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте белтъците на гъст сняг като в края добавите захарта и продължите да разбивате още няколко минути.

Разбийте и сметаната на сняг и добавете внимателно белтъците и смесете добре и много внимателно, за да не спадне сместта.
Както споменах по-горе за този крем има специално изработени керамични формички с дупчици на дъното, тъй като крема е необходимо да се дренира.

снимка от интернет
Но ние ще използваме подръчни средства. За да импровизираме тези красиви формички пробийте няколко дупчици в дъното на всяка пластмасова чашка. Ако чашите са твърде дълбоки може да ги срежете на половина. След това покрийте всяка чашка с марля и я напълнете с крем. Загладете и завийте с краищата на марлята.
За да импровизираме крачетата на всяка формичка. Наредете в тавичка шишчета за барбекю на разстояние одно от друго.
Разположете чашките отгоре и ги оставете 12 часа в хладилника.

За да сервирате. Разтворете марлята внимателно, тъй като крема е много крехък и обърнете в чиния за сервиране, извадете чашката и внимателно махнете марлята.
Аранжирйте крема със сладко от червени плодове.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.