КРЕМ ШИБУС

Крем Шибус е изключително лек и въздушен крем наподобяващ пяна. Създаден е през 1840 г от видния за времето си сладкар Шибус, чиито ресторант се намирал на ул. Свети Онор, който е пък покровител на сладкарите. Та, така или иначе, този крем е изключителен. Единственото, което бих поправила при приготвянето му индивидуално, е количеството захар. Когато го използваме за сладкиша любовни кладенци сладостта му се балансира много добре от не много сладкото парено тесто. И така да започваме!
ПРОДУКТИ:
4 яйца
380 г захар (50+200+130)
50 г вода
40 г царевично брашно
500 г мляко
1 с.л. ванилия
10 г желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
Отделете белтъците и ги разбийте. Когато започнат да стават на сняг, добавете захарта на части. Продължете бъркането докато получите гъст сняг.
Разтворете 200 г захар в 50 г вода до получаване на сироп.
Добавете сиропа към белтъците без да спирате разбиването им. 
Разтворете ванилията в млякото и го загрейте до кипване.
В купа разбийте жълтъците с 200 г захар до побеляване, добавете царевичното брашно и разбъркайте до хомогенна смес. Добавете горещото мляко и разбъркайте. Върнете сместа в касерола и бъркайте на бавен огън до сгъстяване. Отделете от котлона.
Разтворете желатина в малко вода докато набъбне и го прибавете към яйчената смес, разбъркайте добре.
Добавете яйчената смес към разбитите на сняг белтъци.
Разпределете в купички и оставете крема в хладилник поне за 4 часа.
Сервирайте крема изстуден.
  

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари