CROQUE MONSIEUR VS CROQUE MADAME
Доста смешно име за сандвич, но въпреки това Крок Мосю е любим на всички французи и се предлагат от десетилетия със своята неповторима хрупкавост. Можете да го украсите с масло, сметанов крем или сос Бешамел. Ако обаче поставите пържено яйце сандвича се превръща в Croque Madame, тъй като яйцето наподобява шапка.
А сега малко история от къде идва това странно наименование.
Да се пренесем в далечната 1901 г в Париж, където Мишел Лунарк току що е отворил своето бистро на име Ла Бел на булевард Капуцин. Във висшето общество се носил слух, че Мишел Лунарк е канибал (слух несъмнено подхвърлен от ревнив конкурент). Един ден поради липса на багети Мишел Лунарк, за да спаси положението направил препечен хрупкав сандвич с мек хляб. Когато клиентите го попитали с какво месо е гарниран този сандвич, той отговорил иронично "С месото на един господин, разбира се!" Всички се засмяли и от следващия ден Croque-monsieur бил включен в менюто на бистрото.
ПРОДУКТИ:
4 филии мек френски хляб
2 големи парчета шунка
50 г сирене Грюер
1 яйце (или две зависи от предпочитанията ви)
ПРИГОТВЯНЕ:
Схемата за всеки един сандвич е следната. Поставяме филийка в тава покрита с хартия за печене. Намазваме я със Бешамел, поръсваме я с част от сиренето отгоре.
След това поставяме шунката
Отгоре следващата филийка, която също намазваме със сос Бешамел.
Поръсваме със сирене
И печем до готовност в силно загрята фурна с грил около 10 минути.
Ако желаете да приготвите Croque Madame изпържете едно яйце и сервирайте сандвича покрит с него.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.