МЕК ФРЕНСКИ ХЛЯБ

Нежен и мек, почти като бриош този хляб можете да приготвите в класическа форма или във форма за хляб.
ПРОДУКТИ:125 г пълномаслено мляко
50 г квас
2,5 г пудра захар
4,5 г сол
25 г масло
15 г ръжено брашно
225 г бяло брашно
40 г мая

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете в купата за месене кваса, хладкото мляко, захарта и солта.
Добавете маслото нарязано на парчета, след това ръженото брашно, бялото брашно и накрая маята.
Месете на минимална скорост 5 минути, след това още 5 минути на малко по-бърза степен.
Оформете тестото на топка и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса 2 часа.
Оформете тесто и поставете във форма за хляб. Ако желаете да получите класически хляб за тостер, покрийте формата с фолио и оставете леко да прелее докато втасва. Ако желаете да получите хляб с правоъгълна форма, покрийте с фолио и поставете чиния с тежест отгоре, за да може тестото да изпълни цялата форма по време на втасването.
Оставете да втаса 1 час.
Загрейте фурната на 240 градуса и печете 20-30 минути. Следвайте цвета на коричката. Ако желаете да получите правоъгълен хляб оставете чинията и тежестта върху формата по време на печенето.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.