ВИДОВЕ ТЕСТА

СОЛЕНИ ТЕСТА

ОСНОВНО "ВЪЛШЕБНО" ТЕСТО

ПРОДУКТИ:
около 500 г брашно
150 г кисело мляко
200 г прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
2 щипки сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. сода за хляб

ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме леко млякото, разтваряме захарта в него и добавяме маята. Оставяме на топло докато маята втаса.
В широк съд пресяваме брашното и правим кладенче в средата. В него поставяме киселото мляко и содата в него. Солта поръсваме наоколо, защото маята не обича солта =)
Когато маята е готова я прибавяме и замесваме меко тесто.

ТЕСТО ЗА ТАРТ

ПРОДУКТИ:
150 г брашно
120 г масло
1/2 ч.л. сол
1/8 ч.л. захар
3 с.л. ледена вода 

ПРИГОТЯНЕ:
Започваме с кората за киша. В купа смесваме брашното, захарта и солта. Добавяме маслото и претриваме до получаване на трохи. Добавяме водата и замесваме меко тесто. Покрибаме с фолио и оставяме поне 1 час в хладилника. Бихме могли да приготвим тестото и от предната вечер.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Разточваме тестото на кора по-широка от размера на тавичката и с помощта на точилката го пренасяме върху нея. Притискаме краищата така че да се получи борд около 2,5-3 см. 
Надупчваме кората с вилица и покриваме с хартия за печене върху която изсипваме тежки топчета, за да не й позволим да се надигне при печенето. 
Аз си взех стъклени мидички за декорация вършат ми чудесна работа. Все пак внимавайте важно е да бъдат огнеопорни. 
Печем на 200 градуса в предварително загрятата фурна около 10-15 минути, докато кората за почне да покафенява. След това изваждаме от фурната и охлаждаме.

СЛАДКИ ТЕСТА

МАСЛЕНО ТЕСТО
/Pâte brisée/
Интересното при това тесто е, че първоначално то не е било предназначено за ядене! Традиционно масленото тесто се е използвало като калъп за защита на зеленчуци и големи късове печено месо, които са се готвели в пеща. По-късно се е използвало главно за ястия със солена риба и сметана. Днес това тесто се използва като основа както за солени, така и за сладки ястия. Масленот отесто е класика при приготвянето на киш, пайове и тартове.

ПРОДУКТИ:
200 г брашно
100 г масло
1/2 к.л. сол
50 мл вода

ПРИГОТВЯНЕ:
Пресяваме брашното в купа добавяме солта и натрошеното масло. Разтриваме докато получим трохи. Добавяйки водата замесваме тесто. Оставяме в хладилника да почине за около 30 минути. Разточваме кора около 5 мм и я навиваме на точилката. След това я пренасяме внимателно в кръгла тава за печене, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Притискаме хубаво краищата, така че да се получи борд по краищата на тавата. Надпупчваме тестото с вилица и застиламе върху него хартия за печене и върху нея поставяме тежки семена, които да не позволят на тестото да се надуе по време на печенето, например зрял фасул. Печеме на 200 градуса докато се зачерви. Изваждаме и оставяме да се охлади върху решетка.


ПЯСЪЧНО ТЕСТО
/Pâte sablée/
Това тесто е станало толкова популярно в свет ана сладкарството, че мнозина претендират за негови създатели. Ако жителите на Sablé-sur-Sarthe твърдят, че през 1670 г. Marquise de Sablé - която оттогава е дала името си на града - предлага малки тестени бисквитки на брат на Луи XIV, който той естествено намери за изключитело изискани. Други източници твърдят, че тази вкусна смес от брашно, масло, захар и яйце е измислена в Лисийо Lisieux през 19 век. И все пак това тесто, колкото ронливо, толкова и вкусно е идеално се съчетава с плодовите гарнитури.
ПРОДУКТИ:
250 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
1 щипка сол
1 яйце
1 пакетче ванилия
1/2 пакетче бакпулвер

ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбок съд поставете маслото нарязано на кубчета и добавете брашното и солта.
Претрийте добре до получаването на трохи. Направете кладенче в центъра и добавете пудрата захар, ванилията, бакпулвера и накрая яйцето. Месете докато тестото стане хомогенно. След това преместете сместта върху набрашнен плот и продължете месенето с набрашнени ръце. Целта е да се елиминират парченцата масло в тестото, но внимавайте да не прекалите с месенето и тестото да стане на трохи. Когато тестото е добре омесено завийте във фолио и оставете поне 30 минути на хладно преди да го използвате за вашите сладкиши.


СЛАДКО ТЕСТО
/Pâte sucrée/
Тестото за сладкиши също както и пясъчното тесто, най-често се използва за направата на основи за пайове и тартове. Меко или хрупкаво, това е идеалното тесто за приготвяне на всички видове сладки пайове!
Освен по съставките, това тесто се различава от пясъчното тесто по начина на обработка на маслото. Докато при пясъчното брашно маслото и брашното се втриват до получаването на трохи, при тестото за сладкиши маслото се обработва самостоятелно със захарта до размекването му.
ПРОДУКТИ:
200 г. брашно
100 г. масло
80 г. захар
1 яйце
1 щипка сол
ванилия

ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбок съд поставете маслото нарязано на кубчета и изсипете захарта. Започенете да претривате с дървена лъжица докато маслото се размекне и се смеси добре със захарта. След това добавете яйцето, отново разбъркайте добре. Ароматизирайте с ванилия и накрая прибавете брашното и щипката сол. Замесете хубаво гладко тесто. Оставете тестото да почине поне 30 минути на хладко преди да го използвате.

Коментари