ФРЕНСКА ЛУЧЕНА СУПА

Френската лучена супа е една от класическите рецепти, които не бива да пропускате. 
Легендата гласи, че супата е изобретена от крал Луи XV. Късно през нощта, когато бил в ловния си дом, той открил, че има само лук, масло и шампанско. Той готвил трите съставки и така направил първата френска лучена супа. Малко странно крал да готви супа 😏
Всъшност се смята, че лучената супа е популярна още от римско време. Тя се е смятала като храна са обикновените хора, тъй като те са отглеждали доста лук и съответно са имали изобилие от него. Съвременната версия на лучената супа се появява през 17 век, когато към обикновения лучен бульон започнали да добавят сух хляб или крутони, телешки бульон. На лука вече е отделено повече внимание. Започнали са да го приготвят по-деликатно чрез карамелизиране, а завършека с домашен хляб и запечено сирене е придал на тази простичка супа наистина гурме вид.
Така или иначе, това е една доста впечатляваща супа. Простички съставки, обработени индивидуално, за да се извлече възможно най-добре техния вкус. Тази супа е забележителна, ако веднъж я опитате тя определено ще се превърне в постояна точка във вашето меню.

ПРОДУКТИ:
за 3 порции
200 г лук
30 г брашно
1,5 л телешки бульон или вода
100 г настъргано сирене Бофор (Beaufort) или Пармезан
3 резена домашен хляб

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете лука на финни полумесеци. Запържете го в сгорещеното масло на бавен огън до докато се карамелизира и стане кафяв. Не бързайте и не претупвайте този момент, той е ключов в приготвянето на една наистина добра лучена супа. Готвим около 30 минути като често разбъркваме, за да не загори лукът.

Когато лука стане кафяв поръсваме брашното и бъркаме около 3 минути. Отстраняваме от котлона и заливаме с топлия бульон (вода). Връщаме супата на котлона и оставяме да ври на бавен огън около 30 минути, като разбъркваме от време на време.
За да сервираме, препичаме филийки домашен хляб и ги поставяме в дъното на купата за сервиране и отгоре заливаме с горещата супа. Поръсваме с настъргано сирене Бофор или Пармезан изплувалите филийки и ги запичаме във фурна на грил за няколко минутки докато сиренето стане златисто.
Сервираме супата топла.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари