СОС АЙОЛИ

Няма как да представим френския Прованс без знаменития сос Айоли (Aïoli). Противно на очакванията ми този сос се оказа доста лесен за приготвяне, важно е да се спази технологията и да се сдобием с малко търпение и енергия ;)
Ако поназнайвате малко френски ще се досетите откъде идва името му - от думите "ail" - чесън и "òli" - олио, а произхода му е от далечната Римска империя. 
Стига бъбрене, чака ни голямо бъркане =)

ПРОДУКТИ:
4 скилидки чесън
1 жълтък
200 мл зехтин
щипка сол
1 с.л. лимонов сок

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте леко жълтъка със солта и добавете пресования чесън. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте по малко зехтин като разбивате добре след всяка порция. Соса започва да се сгъстява още от първото добавяне на зехтин, ако това не се случи просто продължете разбиването. 
Като цяло сосът се приготвя бързо, но разбиването си го бива =) . 
Когато зехтинът свърши, ако се налага коригирайте вкуса с малко сол и добавете лимоновия сок. Сос Айоли е готов да гарнира вашите ястия от зеленчуци и риба.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари