ПАТЛАДЖАНИ ПО ЛАНГЕДОКСКИ

Може би тук е момента да споделя, че една от любимите ми думи във френския език е AUBERGINE (обержин), което можете да се досетите предвид настоящата рецепта означава ПАТЛАДЖАН. Обожавам благозвучието на тази дума и рецептите с нея =)
Представям ви тази рецепта от старите тефтери на областа Лангедок - южна Франция.
Не е възможно в добрата Прованс да няма прекрасни рецепти със зеленчуци ❤
ПРОДУКТИ:
2 големи патладжана
150 г бекон
2 глави лук
6 скилидки чесън
около 500 мл доматено пюре
1/2 връзка пресен магданоз
мащерка
риган
зехтин
черен пипер
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 180 градуса
Обелваме и нарязваме патладжаните на филийки. Поставяме ги в тава за печене и ги намазваме с олио на повърхността и запичаме за около 10 минути. Обръщаме ги, отново ги намазваме и отново запичаме за около 10 минути.
Докато тече процедурата с патладжаните нарязваме бекона и го запържваме леко, без да покафенява. Добавяме към него почистения и смачкан чесън и го разбъркваме за няколко минути в тигана.
В тава за печене нареждаме ред патладжани, поръсваме с половината от ситно нарязания лук, слагаме всичкия бекон, подправяме с риган, мащерка, черен пипер и сол на вкус. Слагаме част от доматеното пюре и поръсваме с магданоз. Отгоре нарждаме останалите патладжани и заливаме с останалия доматен сос.

Печем около един телефонен разговор с Лили или иначе казано 30 минути и сервираме топло поръсено с пресен магданоз.
Препоръка: Внимавайте при облизването на пръстите, мноооого е вкусно ;)
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.