ФРЕНСКИ БЯЛ ХЛЯБ
Тази рецепта е за френски хляб с мая или квас, който пекарите във Франция наричат "ежедневен хляб" или "бял хляб".
ПРОДУКТИ:
500 г бяло брашно тип 500
9 г сол
7,5 г прясна мая
50 г ферментирало тесто (Ако приготвяте този хляб за пръв път няма как да имате ферментирало тесто, но това не е проблем. Можете да го пропуснете, но когато замесете тестото отделете 50 г от него, и съхранете в хладилник завито във фолио за следващото месене)
325 г вода на стайна температура
ПРИГОТВЯНЕ:

В купа за месене поставете брашното, маята, солта и ферментиралото тесто. Размесете.
Тук следва малка тънкост, която изцяло промени представата ми за приготвяне на хляб. Важна е температурата на водата, разбира се, но тя зависи от температурата на въздуха и температурата на основната смес. Звучи малко сложно, но си има формула, която доста ни помага.
t °С вода = t °С на базата - (t °С на брашно + t °С на помещението)
Температурата на базата за тази рецепта е 48-52
Добре, нека да работим в цифри:
Температура на базата съгласно тази рецепта 52 градуса - ( температура на сместа 20 градуса + температура на стаята 22 градуса) = температурата на водата ми трябва да бъде 10 градуса.
Добавете водата и започнете месенето - 3 минути на много бавни обороти. След това увеличете с една степен и месете още 15 минути. 
Това е много важен етап, който не бива да пренебрегвате. Сами ще забележите как тестото става все по-течно и лепкаво. Месете до достигане на температура на тестото 24 градуса.
В края на месенето проверете тестото чрез така наречения "тест на завесата" дали е добре хомогенизирано. Вземете между пръстите си част от тестото, което би трябвало да е мноооого лепкаво и го разпънете ако не се скъса и е еластично, всичко е наред готови сме за втасването.

Изсипете върху добре набрашнена повърхност и оформете топчица. Завийте и оставете на стайна температура 15 минути
След това разделете на 2 и оформете малки топки. Отново оставете да втасва 15 минути.

Накрая оформете хлябовете и ги поставете в съд за печене. Направете леки прорези по повърхността и оставете да втасва 2 часа.
Печете на 240 градуса около 30-40 минути.
У дома избягваме да ядем хляба топъл, защото просто сядаме и си го изяждаме на един път. Затова го приготвям вечерта за следващия ден. Хляба е мек и приятен за консумиране до 3-4 дни след приготвянето му.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.