PARIS BREST / ПАРИ БРЕСТ

Днес отново бързам, защото с приятелката ми Лили имаме важна среща във връзка с организацията на събитие, с което съвсем скоро ще ви изненадаме. И тъй като ще прекараме следобеда в семейната им къща извън града, съм решила да приготвя лек сладкиш за следобедното кафе. Винаги се притеснявам, когато трябва да приготвя сладкиш за нея, защото тя е изтънчен сладкар. Оф, дано успея да спечеля сърцето ѝ с класическия френски сладкиш Paris Brest.
Сладкишът е създаден през 1910 г от Louis Durand, сладкар в Maisons-Laffitte по повод колоездачната обиколка Париж - Брест, която минава съвсем близо да сладкарската къща. Финия сладкиш е в кръгла форма, като гума на колело и представлява приятна комбинация между pâte à choux, гарнирано с прекрасния и ефирен крем Муселин, пралини и поръска от филирани бадеми. Днес в Maisons-Laffitte сладкиша продължава да се приготвя по рецепта на Louis Durand, но вече от внука му Stéphane, който ревниво пази тайната на рецептата за пралина, за да запази оригиналността му, тъй като сладкиша има вече огромна популярност както в цяла Франция, така и в целия свят. 
И така, готови? 
Да започваме!

Избрах малко по-различна рецепта за този сладкиш, вариант на Christelle Huet-Gomez, тъй като ми допадна идеята за леко солените кракелини и комбинацията на нежния крем Муселин.

ПРОДУКТИ: за кракелините
40 грама масло
50 г кафява закар
50 г брашно
щипка сол

за pâte à choux
60 г вода
60 г мляко
2 г сол
4 г захар
50 г масло
75 г брашно
2 яйца

за крем Mousseline 
300 мл пълномаслено мляко
1 к. л. екстракт ванилия
3 жълтъка
60 г пудра захар
40 г брашно
30 г + 125 г меко масло

за декорация:
пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:Приготвих този сладкиш в два варианта веднъж с кракелини и веднъж без. Кракелините дават леко солен вкус на целия сладкиш, което го прави страхотен в комбинация с лекия крем Муселин. Препоръчвам първо да опитате този вариант, защото наистина си заслужава!
За да приготвим кракелините. Смесваме кафявата захар, солта, брашното и маслото до получаването на меко тесто.
Между два листа хартия за печене разточваме тънка кора около 5 мм. 
С помощта на малка формичка в кръг или чашка изрязваме кръгчета. 
Покриваме отново с хартията за печене и слагаме във фризера.

За крема Муселин извадете маслото от хладилника, докато стигнем до него, то ще бъде със същата температура като крема, това е много важно за да получим хубав и пухкав крем.

Захващаме се с тестото pâte à choux. Това е така нареченото парено тесто. Историята му датира от XVI век и изобретението му се приписва на италиански сладкарски Пантанели, част от свитата на Катрин де Медичи. Неговият наследник Попелини прави торта от изсушено на огън тесто, от където идва и името му „горещо тесто". Така стига толкова за историята, времето тече!
Загряваме фурната на 250 градуса. Слагаме водата, млякото, солта, захарта и маслото в касерола и загряваме на средна температура. Добавяме брашното и разбъркваме интензивно с дървена бъркалка докато тестото се сгъсти. След това отделяме от огъня и добавяме яйцата едно по едно, като не преставаме да бъркаме до получаването на гладко тесто.
Поставяме в пош и шприцоваме кръгове в центъра на които поставяме вече изстудените кракелини.
За втория си вариант, шприцовах тестото във формата на голям кръг.
Намаляме температурата за печене на 180 градуса и печем 30 минути, като в първите 20 минути не бива да отваряте фурната иначе тестото ще спадне.

Крем Муселин
В миксер разбиваме жълтъците и захарта. Добавяме на порции пресятото брашно, прясното мляко и ванилията. Пренасяме сместа в касерола и загряваме на среден огън и бъркаме докато крема се сгъсти. Оставяме леко да се охлади и добавяме 30 грама от маслото. Покриваме с фолио, така че да няма достъп с въздуха и оставяме крема да се охлади до стайна температура. 
Когато крема е достатъчно охладен го прехвърляме в купата за миксера разбиваме го на бързи обороти и добавяме останалото масло. Когато маслото е добре разбито крема е готов.
Изпеченият сладкиш се разрява през по-дългата страна и в средата му се шприцова крем. За шприцоването използвах пош за еднократна употреба. За първи път използвам такъв и съм много доволна. Набавих си цяла опакова с 20 броя от Айко, но по-късно забелязах, че ги продават на доста места. Удобни са, и дори мога да използвам накрайниците си за стандартния шприц, което ме остава още по-приятно изненадана.
Покриваме с горната кора и поръсваме обилно с пудра захар.

И така готова съм и бързам за срещата с Лили.
Когато пристигам тя е приготвила кафето и остава само да сервирам сладкиша и да му се насладим преди да започнем работа по нашия проект.



Това мъничко, пухкаво, ароматно,започващо сладко завършващо с лек солен вкус Кракелинце, спечели сърцето ми. От Лили!

В края на деня ми остава време дори да довърша започнати я от преди седмица гущер - специалната поръчка на сина ми. 
Приготвено с любов от Ники за Лили <3

Коментари