ТЕЛЕШКО ПО БУРГУНДСКИ

Ако има телешко, в което да съм се влюбила до момента, това е точно това телешко. Крехко, сочно и ароматно и изтънчено, то подчертава мнението ми, че във френската кухня на почит е вниманието към детайла. 

ПРОДУКТИ:
180 г бекон
1,4 кг крехко телешко
2 моркова
1 глава лук
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 с.л. брашно
3 винени чаши червено вино с плътен вкус
2-3 винени чаши телешки бульон (аз използвах част от бульона от сварения бекон)
1 с.л. доматено пюре
2 ск. чесън
1/4 ч.л. мащерка
2 бр. дафинов лист

2 глави лук или 18-24 бр. малки лукчета
500 г гъби (аз използвах кралски печурки)

около 50 г масло
1 ч.л. кафява захар

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме бекона на дебели парчета около 6 х 4 см. Подготвяме телешкото месо като го нарязваме също на едри кубчета с размер около 5 см.
Загряваме фурната на 230 градуса.
Слагаме го в касерола с 1 1/2 л. вода и бекона и го оставяме да къкри около 10 мин, след което го изваждаме и го запържваме в огнеопорен съд за около 2-3 минути в сгорещена мазнина докато покафенее. Отделяме го настрана. В същата мазнина запържваме и телешкото месо също за няколко минути, докато промени цвета си. Отделяме го настрана при бекона. Отново в същата мазнина запържваме моркова и лука нарязани на филийки. Когато се запържат до златисто добавяме към тях месото и бекона, овкусяваме ги със сол и черен пипер и добре разбъркваме. Поръсваме с брашното, разбъркваме и поставяме съда в сгорещената фурна за около 4 минути, след това го изваждаме отново разбъркваме и връщаме във фурната отново за около 4 минути. Изваждаме съда и намаляваме фурната на 160 градуса.
Към месото добавяме виното и толкова бульон, колкото да покрие месото. Добавяме доматеното пюре, чесъна, подправките. Затопляме на котлона докато започне да къкри, след това покриваме с капак съда и го поставяме във фурната за около 2-2,5 часа. Месото трябва да стане крехко, така че като се прободе с вилицата да се разпада.
Докато се готви телешкото пригответе лука и гъбите. Лукът запържвате в мазнина докато покафенее, към него аз добавих 1 ч.л. кафява захар, за да се карамелизира леко. Почистените и нарязани на кубчета гъби запържвате в масло до златисто.
Когато месото е достатъчно крехко, изваждаме го от фурната и към него добавяме гъбите и лука, разбъркваме го и го поставяме на котлона и оставяме да покъкри около 2-3 минути.

Сервирайте с варени картофи и младо червено вино като Beaujolais, Cote de Rhone, Bordeaux-St.Emilion или естествено Burgundy.

Приготвено с любов и много внимание от Ники <3

Коментари