ПАЛАЧИНКИ "À LA MAISON"

Палачинката съвсем не произведение на съвременната кухня. Според историците тя датира от 7000 години преди Христа. Тогава, разбира се не са й казвали "палачинка". Тя приличала повече на голяма и дебела баничка, направена от вид пастообразно тесто получена чрез смесването на стриването на различни видове стрити зърнени култури и вода и изпечена на горещ плосък камък служещ за тиган. 
Съвременната палачинка (crêpe) или галета (galette) се появяват в Бретан около 13-ти век след започването на отглеждането на елда, донесена от кръстоносните походи в Азия. Лесна за приготвяне както сладка така и солена, палачинките бързо се превръщат в любимо за приготвяне ястие за майките и още по-любимо за техните деца.
Наречете ме традиционалистка или както искате, но след като пробвам нещо и то е наистина добро, не го променям! 
Така се случи и с тези паланичнки. Един прекрасен ден преди мнооого години ги изрових в старата тетрадка на свекърва ми и от тогава приготвям само тях. Позволих си да направя малка промяна в рецепта, естествено, и така вече близо 15 години приготвям само тях ;)

Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно

Приготвяне:
С годините съм стигнала до извода, че за да не се получат бучки спазвам стриктно следната последователност за смесване на продуктите. Първо разбивам яйцата, към тях добавям 1 чаша брашно, след това 1 чаша прясно мляко, след това останалото брашно и накрая останалото мляко и водата. Технологията е желязна и работи години наред.
Загряваме тигана и когато е добре затоплен го намазваме с масло и започваме печенето. Първата палачинка е мазничка, но това гарантира, че следващите няма да залепнат ;).

Et voilà ce n'est pas difficile! ;)
Приготвено с любов от Ники <3


Коментари