ФЕНЕТРА

Фенетра е сладкиш от Толуза на базата на брашно от бадеми, захар, яйца, брашно меринги и конфитюр от кайсии. Произхождайки от гало-римския период той е консумиран в средата на март по време на Феретралиа (Férétralia) или наречен още празник на мъртвите по време на който толузци организирали шествие до некропола намиращ се на юг от града. 
През 18 век този празник придобива формата на празнично шествие с многобройни игри, състезания и други които завършват с голяма семейна трапеза. Няколко години по-късно този сладкиш ще се превърне в основен десерт за неделните семейни събирания. Традиция, която изчезва между двете войни и Фенетра престава да се приготвя, а фестивалите изчезват от календара от 1945 г.
ПРОДУКТИ
за пясъчно тесто (pâte sablée):
250 г. брашно
125 г.  масло
50 г. захар
1 жълтък
30 г вода
1 щипка сол

за конфитюра от кайсии
1 компот от кайсии (необходими са 4 цели плода)
2 с.л. захар

за мерингите
4 белтъка
100 г захар
25 г брашно
125 г бадемово брашно
15 мл екстракт от горчиви бадеми
захаросани лимони

ПРИГОТВЯНЕ:
Започнете с приготвянето на pâte sablée. В съд за месене смесето брашното със захарта и добавете масло. Претрийте до получаването на трохи. Добавете жълтъка и водата и накрая солта. Замесете тесто. Покрийте и оставете в хладилника за 30 минути, за да се стегне.

Сложете захарта в тиган и когато започне да се карамелизира добавете кайсиите нарязани на четири. Карамелизирайте леко.

Разбийте белтъците на сняг, като малко преди да започнат да се втвърдяват добавете на порции захартa. Бийте до получаването на хубав гъст сняг. Добавете внимателно бадемовото и бялото брашно, без да спирате бъркането, но на бавни обороти. Накрая добавете екстракта.

Разточете pâte sablée и разстелете в тава за пай като направите лек борд по краищата й. Надупчете с вилица дъното на блата. Разпределете отгоре карамелизираните кайсии и покрийте с мерингите. 

Печете 40 минути на 180 г. или докато мерингите леко покафенеят.

Охладете и поръсете обилно с пудра захар.
Приготвено с любов от Ники <3

Коментари