ФРЕНСКА ЧЕСНОВА СУПА С ПОШИРАНИ ЯЙЦА


Из Средиземноморието се е смятало, че aigo bouido (чеснова супа) се отразява добре на черния дроб, кръвообращението, общия физически тонус и духовно здраве.

ПРОДУКТИ:
за 2 порции
8 цели небелени скилидки чесън
1 л вода
1 ч.л. сол
1 розичка карамфил
1 щипка черен пипер
1 щипка градински чай (салвия)
1 щипка мащерка
2 стръка магданоз
1/2 дафинов лист
2 с.л. зехтин
2 яйца

2 резена домашен хляб
зехтин за намазване на хляба
магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
Пускаме скилидките чесън във вряща вода за около 30 секунди. След това веднага ги охлаждаме със студена вода и ги обелваме. Поставяме ги в касерола и добавяме 1 литър вода, добавяме подправките и варим около 30 минути. 
В тава отрязваме два резена хляб и ги намазваме със зехтин. Запичаме във фурната до зачервяване.
Когато супата е готова я прецеждаме в широк тиган като претриваме добре чесновите скилидки. Слагаме отново, но на бавен огън докато супата започне да къкри. Счупваме яйцата едно по едно, като ги държим възможно най-близо до течността. Когато яйцето падне незабавно, но внимателно започваме да побутваме белтъка върху жълтъка с дървена лъжица в продължение на 2-3 секунди. След 4-5 минути отстраняваме първото яйце и така докато приключим с яйцата.
На дъното на чиния за сервиране поставяме запеченият резен хляб, върху него пошираното яйце и заливаме с гореща супа, накрая гарнираме със ситно нарязан магданоз.

Приготвено с любов от Ники <3 

Коментари