ПОЛСКА КУХНЯ

Колко мило ми стана когато трябваше да опиша ПОЛСКАТА КУХНЯ!!!

Изплуваха толкова много спомени в съзнанието ми, че започвах няколко пъти.

Полша се слави преди всичко със своите много вкусни месни пушени деликатеси, които се ценят в цял свят. Колбасите се приготвят по старинни рецепти, като се използват методи на опушване над дима на хвойнови клонки или ароматни плодови дръвчета. Поляците използва много сметана и яйца. Много поляци отделят доста време да приготвят и сервират храната, особено на Бъдни вечер или Великденскатата закуска, която може да отнеме много дни за приготвяне.

Традиционно основната храна се яде в 14:00 или по-късно и обикновено се състои от три блюда, започвайки със супа, като известния росул и доматена супа или по-празничния брашч (борш) , следвани може би в ресторантите с предястие от херинга (или в сметана, масло или оцет). Други известни апертизи са различни сушени меса, зеленчуци или риба в желирано месо. Главното ястие обикновено е месно, включващо печено месо или свински котлет. Зеленчуци, които са заместени от листни салати (салата от маруля и др.) преди са се сервирали като „surówka“ – настъргани зеленчуци с лимон и захар (моркови, целина, червено цвекло) или кисело зеле (kapusta kiszona). Страничните ястия обикновено са варени картофи или по-традиционно каша. Ястията често включват и десерт като руло от маково семе (makowiec) или дрожджувка (drożdżówka) вид торта от мая.
Други полски специалитети включват хлодник (охладено цвекло или плодова супа за през горещите дни), гольонка (свински джолан с варени зеленчуци), колдуни (месни кнедли), зрази (пълнено месо, нарязано на филийки), салцесон и флаки.

За национално полско ястие се считат бигосът, пирогите, кобасите, свинският котлет, голомбки (сърми със зелев лист), печено и доматена супа или росул, флаки, баршч.


Традиционната вечеря на Бъдни вечер наречена Wigilia обикновено съдържа борш с ушка (ушички) – класически стартер в полската трапеза за Бъдни вечер, следван от пържен шаран, шаран пълнен с картофена салата, желиран шаран и др. Шаранът е главен компонент на Бъдни вечер в цяла Полша. Други популярни ястия включваща маринована селда, пироги с кисело зеле и диви гъби, пироги пълнени с бяло сирене и картофи, сарми с диви гъби, рибена супа, киелбаса, салами, и бигос и зеленчукови салати.

Полски понички любими на малки и големи. Има ги целогодишно в пекарните.Но интересен е празникът. Тлусти чвартек – Дебел четвъртък. Забавно звучи – нали?
Дебелият четвъртък е традиционен полски празник, който се чества на последния четвъртък от Великия пост, познат също и като великденски заговезни. Дебелият четвъртък започва в последната седмица от карнавала.

Понеже датата на тлъстия четвъртък зависи от датата на Великден, този ден се смята за предпразничен. Следващият четвъртък е четвъртъкът след Пепеляна сряда и принадлежи към периода на Великия пост, през който християните трябва да постят.

Надявам се с нашият кулинарен блог да мога да ви запозная из основи с полската кухня. Както и ще ви разказвам за различните празниците в Полша.

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ:

Коментари