PACZKI - ПОЛСКИ ПЕЧЕНИ ПОНИЧКИ


Снимките са от полски сайт. Исках да ви покажа всички възможни видове.


Полша! Традиция, която се е появила около 16 век и се нарича Дебел четвъртък!

Дебел четвъртък! Това е ден, в който можем да си позволим сладка лудост. Тези понички са несравними. По традиция в Полша на този ден ядем понички и ангелски крила. Въпреки много голямо количество калории, много хора не се ограничават в този ден и ядат няколко или дори дузина понички. В Дебелия четвъртък поничките могат да се купуват навсякъде, в изящни сладкарници, но и във вериги магазини или сергии. Можете да намерите понички с различен пълнеж и гарнитура. Рай за всички чревоугодници! Много хора приготвят и понички, фаворки, но и други деликатеси у дома, използвайки рецепти, предавани от поколение на поколение. Въпреки, че могат да бъдат трудоемки, те се отплащат с чудесен вкус.

Тази традиция е толкова силна в Полша, че поничките се ядат не само у дома, но и често се организират от работодатели за служители, в детски градини и училища.

Поничките се пържат в маслена баня от мас и олио. 
А  ето ни и нас в най-старата сладкарница във Варшава с най-вкусните полски понички

Вкусни, много, много вкусни. Не една, не две а много повече можем да похапнем😋😍

Аз ще ви предложа рецепта за печени понички.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

1 2/2 ч.ч. брашно +......за доомесване
1/2 кубче мая
1/4/ ч.ч. захар
щипка сол
2/3 ч.ч. топло мляко
3 с.л. зехтин
2 жълтъка
1 ванилия


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:

100 г. пудра захар
сок от половин лимон


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА:

350 мл. мляко- прясно
2 с.л. царевично нишесте
2 жълтъка
4 с.л. захар
1 ванилия
50 г. масло
1 с.л. сок от лимон
лимонова кора

ПЪРВА СТЪПКА КРЕМ:
Слагате млякото да загрее на котлона и добавяте захарта, ванилията. В друга купа смесвате жълтъците с цaревичното нишесте, като прибавяте 2 с.л. прясно мляко за да стане на кашичка. Когато млякото заври, започвате да наливате на тънка струйка сместа и да бъркате. Когато започне да се сгъстява изчакайте да бълбукне няколко пъти и тогава отместете от котлона, прибавете маслото и лимоновата настъргана коричка. По рядко съм хапвала с такъв крем понички, по скоро 90 % от тези които продават са с пълнеж от сладко. Изборът е ваш.

Покрийте го да не хване коричка и го оставете да се охлади напълно. През това време започнете поничките.


ВТОРА СТЪПКА :
В купа смесете затопленото прясно мляко, захарта, една с.л. брашно и маята. Оставете я да се надигне.

В друг съд пресейте останалото брашно, солта и ванилията. Излейте и надигналата се мая. Започнете да месете и прибавяйте един по един жълтъците и зехтина.

Набрашнявате плота, изваждате сместа и започвате да доомесвате като прибавяте лекичко още брашно докато спре да лепне. Слагате тестото в купа покривате и оставяте на топло да втаса - приблизително 2 часа.

След това започвате да разточвате - от това количество излизат 12 бройки изрязани с чашка.

Нареждате ги в тава покрита с хартия за печене, оставяте още 20 минути да се надигнат и ги мушкате в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути.
Пържените са си невероятни - ако решите да ги пържите, тогава вземете една голяма тенджера, налейте поне литър и половина олио и 200 г. мас, пускайте най много по 3 понички да се пържат, за да не падне температурата на олиото.

ТРЕТА СТЪПКА:
В купичка изсипвате пудрата захар и сока от лимон и бъркате с лъжичка до получаването на глазура.

Когато са готови и леко охладени пристъпвате към пълненето с крема. С шприц с по- голям накрайник. Подреждате си ги в табла и ги разкрасявате с лимоновата глазура само отгоре.

Може да добавите лимонови или портокалови корички отгоре или шоколад или само да ги поръсете с пудра захар.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари

Публикуване на коментар

Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.