ПАНИ ВАЛЕВСКА
Пани Валевска е един от най- популярните полски сладкиши. Носи името на Мария Валевска , полска аристократка. Романтичната афера с Наполеон Бонапарт кара поляците да посветят на нейно име цяла козметична серия - парфюми, кремове, както и този съвършено лек и топящ се в устата десерт, въпреки от изобилието на компоненти.
Пикантни клюки от онова време твърдят, че Мариша както я наричат поляците е била бременна, а 70 годишният и съпруг узаконява детето и както прави по-късно и с детето, което ражда от Наполеон. Връзката между пани Валевска и Наполеон започва под влиянието на поляци, които я уговарят да склони и да приеме ухажванията на императора, за да използва властта си над него и да издейства свободата за Полша. До свободата не се стига, но Мариша Валевска е била най-страстното увлечение на Наполеон.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
500 г. брашно
100 г. захар
6 жълтъка
1.5 ч.л. бакпулвер
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
800 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
4 жълтъка
2 с.л. нишесте ванилия
2 с.л. брашно
1.с.л. ванилия
200 г. масло
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МЕРЕНГЕ:
8 белтъка
250 г. пудра захар
1 с.л. нишесте ванилия
500 г. сладко от череши или боровинки
100 г. филирани бадеми
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ:
В купа смесете част от брашното и охладеното масло нарязано на кубчета. Смесете с ръце, добавете бакпулвера, захарта и жълтъците. Замесете тесто, като добавяте по малко от останала част на брашното, докато се образува гладка топка. Тестото разделете на 2 части, които аз разточвам върху хартия за печене с размери 40/50, за да може лесно да се прехвърли във формата, като хартията. А размера на формите да бъде 20/30 см. Разбира се, че е не проблем сантиметър, два разлика. Застелете дъното на формите с разточеното тесто.
В купа смесете част от брашното и охладеното масло нарязано на кубчета. Смесете с ръце, добавете бакпулвера, захарта и жълтъците. Замесете тесто, като добавяте по малко от останала част на брашното, докато се образува гладка топка. Тестото разделете на 2 части, които аз разточвам върху хартия за печене с размери 40/50, за да може лесно да се прехвърли във формата, като хартията. А размера на формите да бъде 20/30 см. Разбира се, че е не проблем сантиметър, два разлика. Застелете дъното на формите с разточеното тесто.
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕРЕНГЕТО:
Разбийте белтъците с щипка сол и постепенно добавете захарта, прибавете и нишестето и разбъркайте на ръка внимателно със шпатула. Повърхността на тестото покрийте със сладкото по ваш избор. Върху него изсипете меренгето равномерно разпределено. Така печете в загрята предварително фурма на 170 гр. около 35-40 минути, като през последните 10 минути набюдавайте да не загори меренгето, ако това започне да се случва покрийте с фолио или хартия за печене. Докато блатовете се пекат, едновременно или последователно, си пригответе крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
Половината от млякото смесете с разбитите жълтъци, брашното, захарта и нишестето. Другата половина от млякото сложете да кипне и към него прибавете на тънка струйка млечно- яйчната смес. Бъркайте постоянно до сгъстяване на крема , накрая прибавете ванилията. Покрийте съда с фолио или капак. Разбийте мекото масло и към него започнете ба прибавяте лъжица по лъжица от изстиналия крем. Пригответе поднос върху който ще сглобявате пани Валевска. Поставете първият блата, разтелете върху него крема, поставете другият блат, поръсете с филирани бадеми и оставете сладкиша в хладилника за една нощ.
Разбийте белтъците с щипка сол и постепенно добавете захарта, прибавете и нишестето и разбъркайте на ръка внимателно със шпатула. Повърхността на тестото покрийте със сладкото по ваш избор. Върху него изсипете меренгето равномерно разпределено. Така печете в загрята предварително фурма на 170 гр. около 35-40 минути, като през последните 10 минути набюдавайте да не загори меренгето, ако това започне да се случва покрийте с фолио или хартия за печене. Докато блатовете се пекат, едновременно или последователно, си пригответе крема.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
Половината от млякото смесете с разбитите жълтъци, брашното, захарта и нишестето. Другата половина от млякото сложете да кипне и към него прибавете на тънка струйка млечно- яйчната смес. Бъркайте постоянно до сгъстяване на крема , накрая прибавете ванилията. Покрийте съда с фолио или капак. Разбийте мекото масло и към него започнете ба прибавяте лъжица по лъжица от изстиналия крем. Пригответе поднос върху който ще сглобявате пани Валевска. Поставете първият блата, разтелете върху него крема, поставете другият блат, поръсете с филирани бадеми и оставете сладкиша в хладилника за една нощ.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.