ПОЛСКИ ПИРОЖКИ

   

                           Пирожките са нещо уникално и неразделна част от полската култура и до днес. Въпреки, че много кулинари твърдят, че са като кнедлите или равиолите или емпанадите,  не е точно така.
Има фестивал на пирожките, който се празнува в град Краков в средата на месец август, по времето на който се изяждат по 30000 пирожки на ден. Фестивала почита покровителя на пирожките Св. Хиацинт.
Според легендата, когато пътувал за Краков, за да се установи и създаде първата доминиканска конгрегация "( Конгрегация на страстите на Исус Христос (на лат. Congregatio Passionis Iesu Christi ) е католическa религиознa институция, основана от Свети Павел от Кръста със специален акцент върху страстите на Исус Христос.) " в началото на 13 век, силна гръмотевична буря го принудила да потърси помощ в едно селце. Приютил го местен селянин, от който разбрал за притесненията на всички в селото за техните земеделски култури, които загиват заради времето и през зимата няма да има с какво да се изхранват.
Тогава Св. Хиацинт се молил цяла нощ на Бог. На сутринта чудото се случило, цялата селскостопанска продукция се  преродила. За да му благодарят, те направили първата пирожка.
"Swiety Jacku z pierogami" - Св. Хиацинт и неговите пирожки.
Класическите пирожки са с плънка от извара и картофи, зеле и гъби или мляно месо.
Има пирожки със сладък пълнеж. Подсладена извара, плодове и т.н., много и различни комбинации.
Предлагам ви две рецепти за тесто. Искрено и лично аз обожавам пълнежа с картофено пюре и пълнежа с кисело зеле и манатарки. 
            
Позволих си да сложа песто и поръска от настърган пармезан. Поляци, простете ми:)
                     Кубчета запържен бекон или чоризо. Зашеметяващо допълнение:)
            Поръска от карамелизиран лук. Невероятна комбинация.

Няма начин да не опитате поне веднъж да ги направите. Могат и студени да се похапват, могат и да се замразят и когато ви изненадат гости, изваждате пакетче от фризера, слагате ги за 5, 6 минути във вряла подсолена вода и сте готови.


                                                           Да я топна и в настърган пармезан :)


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

Първи вид тесто с картофено пюре.
1 чаша картофено пюре ( сварени и пасирани 2 картофа)
1/4 чаша олио
1 яйце
2 чаши брашно
1 ч.л. сол
1 чаша вода
Съберете всички продукти и ги омесете, ако ви се вижда, че тестото е сухо добавете още малко топла вода. Но, не трябва да е лепкаво защото ще имате проблем при разточването. Оставете тестото в хладилника за 30 минути.
Разточете, с чаша оформете кръгчета, аз използвам формичка за курабийки, сложете плънка, притиснете.
Пригответе си тенджера и налейте  2-3 литра вода, подсолете. Когато водата загрее, но не позволявайте да завира, защото пирожките ще се разкъсат. Пуснете пирожките и когато се издигнат на повърхността са готови -  3-4 минути.


Втори вид тесто:

2 1/2 ч.ч. брашно плюс малко за доомесване
1 ч.л. сол
1 яйце
3/4 до 1 ч.ч. гореща вода
Изсипете брашното и солта в голяма купа и разбъркайте. Направете кладенче и разбийте яйцето в него.Разбъркайте и добавяйте постепенно горещата вода. Омесете с ръце, за да усетите тестото. Ако стане твърде лепкаво добавете една супена лъжица брашно. Оставете го да почине един час в хладилника.
Извадете, разточете, оформете с чаша кръгчета или с формичка за курабийки. Сложете по една чаена лъжица плънка и притеснете, за да затворите пирожката. Случва се, когато ги пуснете в топлата вода да залепнат за дъното, затова аз ги намазвам с четка потопена в зехтин или олио и тогава ги пускам във водата.
Пригответе си тенджера и налейте поне 2-3 литра вода, подсолете. Когато водата загрее, но не позволявайте да завира иначе пирожките ше се разкъсат. Пуснете ги, и когато се издигнат на повърхността са готови -  3-4 минути.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКИТЕ:

Плънка от месо:

3 пилешки филета, може и свинско или телешко - по ваш вкус
сол
черен пипер
малко от бульона в който сте сварили пилешките филета.
Сварете филетата, нарежете ги и ги пасирайте заедно с подправките, които желаете. Добавете мъничко от бульона, за да стане с текстурата на пастет.

Плънка от извара и картофено пюре:

200 г. извара
200 г. картофено пюре
сол
черен пипер
Омесете всичко и сте готови.

Плънка от кисело зеле и гъби:

300 г. кисело зеле
100 г. аз слагам сушени манатарки, предварително потопени в гореща вода за половин час.
Нарежете продуктите на много ситно или пуснете пасатора за 20 -30  секунди.
Като ги наредите в подноси, не пропускайте да добавите отгоре, карамелизиран лук, запечен бекон или импровизирайте. Пирожките предразполагат към всякакви комбинации.

              
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари