ТОРТА РАФАЕЛО
Знам, че има доста подобни рецепти, но тази е различна и специална! Не само защото е от пухкави блатове с млечен крем, с вълшебна поръска от карамелизиран кокос, но и защото е лека, романтична, ефирна и вкусна.
Наслада за небцето!
Тази торта има много специално място в моето сърце. Рецептата е от Полша, от където е и моята майка. Ревниво пазех тази рецептата, дори не мога да обясня защо. Сякаш някой щеше да ми открадне спомените, сякаш някой щеше да навлезе в онези моменти, в които с нетърпение очаквахме майка ми и двете и сестри, суетейки се в кухнята и приготвяйки толкова много кулинарни изкушение, а шестимата братя да подреждат масата, да бият гонга и ние от всички страни на къщата да се впуснем в гостната и да започне нашата семейна среща във Варшава.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
5 яйца
1 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. картофено брашно, което тук не се намира, затова го замених много успешно с царевично нишесте.
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. вода
Аз си подготвям всичко на плота и така започвам работа. Отделете белтъците от жълтъците. Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. Пригответе си ванилията и чашката с вода, за да не я забравите. Така блатовете стават много пухкави. Белтъците разбийте със захарта на твърд сняг. Започнете да добавяте по един жълтък и по една лъжица от сместа с брашно, нишесте и бакпулвер. Накрая добавете трите супени лъжици вода и ванилията. Излейте сместа в тавичка с диаметър 23 - 25 см покрита с хартия.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
3 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. брашно
ванилия - аз използвам течна, по ароматна е
150 г. маргарин- пречистен, тук в България използвам Калиакра. Знам, че някой от вас ще сбръчкат вежди, но с масло не се получава. А може и да експериментирате, разбира се ще се радваме ако споделите с нас.
Отделете малко от млякото и го разбъркайте с брашното на каша, по-голяма част от млякото го сложете в касерола заедно със захарта, когато се разтвори захарта започнете да добавяте от кашичката на тънка струя без да спирате да бъркате, за да не се получат бучки.
Ако се налага дръпнете от котлона, за да може да разбъркате добре. Оставете го да се охлади като от време на време го разбърквате или го покрийте с фолио, за да не хване коричка. Когато се охлади изсипете сместа и с миксер на ниски обороти разбийте заедно с маргарина. Добавете ванилията.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
3 с.л. масло
120 г. кокосови стърготини.
В тиган изсипете захарта, маслото, нека се разтопи и изсипете кокосовите стърготини.
С дървена шпатула започнете внимателно да разбърквате на ниски градуси. Така докато се карамелизират кокосовите стърготини.
И така сте готови за сглобяване на тортата.
Разрежете блата на две, разделете и крема на две равни части. Блат, крем, блат крем загладете от всички страни посипете с вече охладените карамелизирани кокосови стърготини и оставете тортата в хладилника. Нека си почине пет- шест часа.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.