ИНДИЙСКА КУХНЯ


Един опит да се потопим в очарованието на индийската кухня, да надникнем в това многообразие и вълшебство, омагьосани от специалното отношение на индийците към храната...толкова подобно на нашата страст към приготвянето на ястия за тялото и душата едновременно!

Когато говорим за Индия първо трябва да споменем подправките, разбира се!
Може би сте чували за петте к-та на Индия!
Това са куркума, кардамом, кориандър, карамфил и кимион!
За тях се говори, че са толкова благоприятни за организма, че могат да лекуват стреса, напрежението и дори лошото настроение.
Използването на пресни подправки е ключово в индийското готварско изкуство.
А сърцевината на индийската кухня са варивата – използват се над 50 бобови и лещени разновидности. Зърната и ястията с тях те наричат „дал“. Те са основен източник на протеини, предвид преобладаващото вегетарианство.
В различните региони на Индия варивата се комбинират с плоските хлебчета чапати и роти, ориз или домашно кисело мляко.
Много характерни са и традиционните индийски кърита, зеленчукови или приготвени с месо, своеобразни произведения на изкуството и наслада за небцето.

И ние споделихме насладата от индийските ястия в неповторимо преживяване сред приятели, топло и уютно до огнището, с пикантни и необичайни ястия и десерти.

Рецептите сме описали подробно и с илюстрации!

И така се случи, че опитахме индийска кухня, приготвена от индийци за първи път при нашето пътуване до остров Малта!
Разочаровани от храната там, намерихме островче за вкусно похапване в индийския ресторант.

Посрещнати със специално отношение, след вкусната вечеря и чаша индийска бира „Кобра“, си тръгнахме с доволни стомаси и усмивки на лицата!
                        

Коментари