ПИКАНТНИ КЮФТЕНЦА С ЕЛДА

Пикантни кюфтета от елда - Индия

Сварява се 1 голям картоф или 2 по-малки. Обелват се.
Задушават се 1 ч.ч гъби по избор с 1 глава лук и мазнина до омекването на гъбите.
Сварява се 1 ч.ч елда в 3 ч.ч гореща вода. Ако не сте варили елда до сега добре е да знаете, че елдата се вари без да се отваря съда за около 20 минути и най-добре се получава в тенджера със стъклен капак, за да можете да видите през него кога са се разпукнали зрънцата. Сварената елда се измива със студена вода.

В подходящ съд се пасира елдата. Добавят се 2-3 скилидки чесън, 1/2 или 1 люта чушка смляна фино. За мен с цяла чушка става много люто, но има хора, на които това им харесва. Добавят се задушените гъби и се пасира сместа още малко.
Картофа се намачква с преса и се добавя към елдата.
Овкусява се всичко с 1 и 1/2 ч.л индийско орехче, 1 и 1/2 ч.л комион, 1/2 ч.л мащерка, 2-3 с.л магданоз на ситно, 1 ч.л черен пипер и сол на вкус.
Обърква се добре сместа и с намазнени ръце се оформят кюфтета. Овалват се добре в галета и се нареждат в тава, с намазана хартия за печене.
Пекат се до зачервяване при 180 градуса, около 20 минути.

Сервират се със сос Чатни.

Бени

Коментари