АРОМАТНИ ПИТКИ НААН

Ароматни питки Наан

В 200 мл топло прясно мляко и 100 мл топла вода се разтваря 1/4 кубче прясна мая, добавят се 1 и 1/2 ч.л захар и 100 гр брашно и се оставят на топло да се навдигне маята.

Пресява се 400 гр брашно, добавят се 2 с.л пшенични зародиши, 1 с.л зехтин, 1 и 1/2 ч.л сол, 2 ч.л черен сусам, 1/2 ч.л смлян кардамом. Прави се кладенче и в него се сипва млякото с маята. Омесва се меко тесто. Може в хлебопекарна. Оставя се 20 мин да почине.

Започва да се меси тестото в продължение на 15 мин. Покрива се и се оставя на топло докато удвои обема си /около 1 -1,5 часа/

Готовото тесто се разделя на 4 топки.

Включва се фурната да загрява на 250 градуса.

Топките се разточват с точилка на питки с дебелина около 0,5 см и диаметър около 25 см. Пекат се за около 5 мин, докато се зачервят на петна. Имайте предвид, че много интересно се надуват като балони :)
Докато се пекат питките в купичка се разтопява 50 гр краве масло, нарязват се вътре по 1/2 ч.л босилек, мащерка и риган, оставят се да поврат в маслото за 1-2 мин.

С билковото масло се намазват горещите още питки.

Най-вкусни са топли!

Бени

Коментари