ИНДИЙСКО ПРЕДЯСТИЕ


Khandvi

Традиционно индийско ястие с брашно от нахут и кисело мляко
в апетитно жълт цвят от куркумата.

Продукти:

За около 15 бр.
1 ч.ч. брашно от нахут
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. вода
сол на вкус
1/4 ч.л. куркума
1 ч.л. настърган джинджифил
1 зелена люта чушка, смачкана в хаванче

За пълнежа
2 с.л. прясно настърган кокос
2 с.л. нарязани листа от кориандър (може да се заменят с листа от целина - от същото семейство е.)

Заливка
2 - 3 с.л. олио
1 ч.л. семена синап
1 ч.л. семена бял сусам
1/2 ч.л. къри пипер
1 нарязана на ситно зелена люта чушка

Приготвяне:

1. Разредете киселото мляко с водата.

2. Добавете джинджифила, лютата чушка, куркумата и солта.

3. Добавете брашното от нахут и разбъркайте докато получите гладка смес.

4. Прехвърлете сместа в съд с незалепващо покритие и гответе на слаб огън докато се сгъсти до толкова, че да се отлепя от стените на съда. Трябва да получите гъст крем. (Нещо като качамак.) Разбърквайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. За около 17 мин. на слаб огън се достига необходимата консистенция на тестото, зависи от интензитета на нагряване, дебелината и големината на тигана.

5. Докато тестото е още горещо го разнесете на малки части върху опаката страна на метална тава.

6. Разнесете на максимално тънък слой с помощта на шпатула.

7. Оставете разстланото тесто да се изсуши за около три минути.

8. Подгответе пълнежа като смесите нарязаните листа от кориандър и настъргания кокос
и поръсете оскъдно разстланото тесто.

9. Оформете тестото на правоъгълник като изрежете краищата му с нож, а след това го нарежете на ленти.

10. Всяка лента завийте внимателно на руло (може да се нареже на правоъгълници) и подредете в чиния.

11. Загрейте олио и напукайте синапените семена.

12. Добавете лютата чушка и къри пипера и запържете за няколко секунди.

13. Добавете сусамовите семена и когато те променят цвета си и се напукат, изсипете равномерно сместа и залейте рулцата, приготвени в чинията.

Да ви е сладко с Креми!


 

Коментари