ГУЛАБ ДЖАМУН


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ:

3 ч.ч. сухо мляко
1 ч.ч. оризово или пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. прясно мляко
200 мл. заквасена сметана
олио за пържене
сок от половин портокал, може и цял ако е по - малък
СИРОП:

3 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
5 шушулки кардамон - та къде без него в индийската кухня
щипка шафран, ако нямате може и без него.

Започнете със сиропа. Водата, захарта, кардамонът, шафранът и сока от половин портокал. Като предварително  си настържете  кората, за да поръсите отгоре готовите гулабчета.  Варете на умерен огън около 10 минути. Трябва да се сгъсти като за баклава или сладко.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първо сухите продукти - сухото мляко, брашното и бакпулвера. Разбъркайте и прибавете сметаната и прясното мляко,  да получите средно твърдо тесто.
Загрейте олиото на ниска темперетура. Нека бъде 5- 6 см. нивото на олиото. С ръце оформете топчици колкото орех и ги пуснете в мазнината. Като изплуват на повърхността и са светло кафяви са готови.  Тук да вметна, защо моите са почти черни, извадих ги на решетка и като поизстинаха ги пуснах за втори пък в горещата баня за да станат двойно пържени и хрупкави.
Вие може само веднъж да ги пържите. И още горещи ги пуснете в захарния сироп. Наредете  ги в поднос, украсете някак по индийски. Направете  си една червена точка на челото ....- ахахаха, чаша чай или ароматно кафе и дегустирайте. Ах , миличките ми гулабчета толкова са прекрасни, а са толкова калорични.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ !

Коментари