КОРМА С АГНЕШКО
Не обичам агнешко! И не го готвя. С което подлагам цялото си семейство на лишение. Тъй като на мен се падна честа да приготвя основното ястие и доста търсих рецепти и повечето на които попаднах и ми харесаха бяха с телешко, а всички знаем, че в Индия кравата е свещено животно....да кажем, че приех предизвикателството. Приготвих Агнешко по Индийски или както го наричат там Корма. Богато на подправки и крехко и сочно....признавам, тази рецепта промени мнението ми за това месо. Определено ще го приготвя отново! =)
Продукти:
1,5 кг обезкостена агнешка плешка
6 големи глави лук
2,5 см пресен джинджифил (или един израстък от основния корен)
2 скилидки чесън
150 мл олио
1 кофичка кисело мляко
200 мл заквасена сметана
сол
3-5 стръка магданоз
За соса:
2 сушени люти чушки (аз използвах лют пипер)
5 цели капсули кардамом
2 к.л. канела
5 цветчета карамфил
7 зрънца черен пипер
2 кафеени лъжички кимион
1 ч.л настъргано индийско орехче
1 ч.л. червен пипер
Първо приготвяме подправките. Изваждаме семчиците на кардамома от шушулките в купичка и смесваме с лютия пипер, карамфила и черния пипер. Смиламе с помощта на мелничка. Добавяме към тях кимиона, индийското орехче и червения пипер.
Почистваме месото от мазнините и жилите и го нарязваме на кубчета.
В загрятото олио запържваме лука, като разбъркваме, за да не загори. Добавяме джинджифила и чесъна и ги оставяме около 2 минути докато омекнат. Добавяме сместта с подправките и оставяме 1-2 минути като разбъркваме, докато всичко стане хомогенно. Добавяме месото и запържваме около 5 минути, като разбъркваме, за да поеме хубаво от подправките.
Сипваме половината от киселото мляко и половината от сметаната, добавяме сол и черен пипер на вкус, разбъркваме и след като кипне, намаляме на бавен огън и оставяме около 2-2,5 часа да къкри, като разбъркваме, за да не загори. Ако течността се изпари много бързо добавете малко вода.
Когато месото е добре сварено добавяме останалото кисело мляко и сметана и разбъркваме. Опитваме и подправяме ако е необходимо. Загряваме до кипване и отстраняваме.
Сервираме топло поръсено с магданоз и гарнирано с ориз.
Приготвено с любов от Ники <3
P.S. Изпълнено под строгия надзор, контрол и проверка на моя съпруг. За да няма импровизации и недовършени рецепти =)
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.