КЪРИ ОТ ПАТЛАДЖАНИ ПО ИНДИЙСКИ
Продукти:
3 средни патладжана
¼ чаша зехтин (60 мл)
морска сол, на вкус
½ чаена лъжичка прясно смлян пипер
¼ чаша кокосово масло (60 мл)
½ средно голям бял лук, нарязан на ситно
1 ч.л. чили на прах
2 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. смлян кориандър
1 с. л. смляна куркума
3 скилидки чесън
1 ч.л. джинджифил, обелен и смлян
3 Рома домати, зрели, нарязани на кубчета, среден размер
Кокосово мляко (425 мл)
½ чаша вода (120 мл)
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кубчета.
Прехвърлете в тава за печене, залейте със зехтина, поръсете със солта и черния пипер.
Печете за 25 минути, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво.
В голяма тенджера загрейте кокосовото масло, добавете лука, разбъркайте 1 минута, след това намалете котлона до средно ниска температура и задушете докато лукът стане златистокафяв, около 8 минути.
Прибавете чили на прах, кардамон и пушен червен пипер.
Гответе до ароматно, около 1 минута.
Разбъркайте смления кориандър, ½ чаена лъжичка черен пипер, куркума, чесън и джинджифил. Гответе още няколко минути, като бъркате постоянно.
Добавете нарязаните домати, кокосовото мляко, водата и печените патладжани.
Оставете кърито на котлона, намалете на слаб огън, покрийте и оставете да къкри 25 минути.
Сосът трябва леко да се намали и сгъсти.
Сервирайте кърито топло върху подложка от ориз.
Насладете се!
Прехвърлете в тава за печене, залейте със зехтина, поръсете със солта и черния пипер.
Печете за 25 минути, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво.
В голяма тенджера загрейте кокосовото масло, добавете лука, разбъркайте 1 минута, след това намалете котлона до средно ниска температура и задушете докато лукът стане златистокафяв, около 8 минути.
Прибавете чили на прах, кардамон и пушен червен пипер.
Гответе до ароматно, около 1 минута.
Разбъркайте смления кориандър, ½ чаена лъжичка черен пипер, куркума, чесън и джинджифил. Гответе още няколко минути, като бъркате постоянно.
Добавете нарязаните домати, кокосовото мляко, водата и печените патладжани.
Оставете кърито на котлона, намалете на слаб огън, покрийте и оставете да къкри 25 минути.
Сосът трябва леко да се намали и сгъсти.
Сервирайте кърито топло върху подложка от ориз.
Насладете се!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.