КЪРИ ОТ ПАТЛАДЖАНИ ПО ИНДИЙСКИ



Продукти:

3 средни патладжана

¼ чаша зехтин (60 мл)

морска сол, на вкус

½ чаена лъжичка прясно смлян пипер

¼ чаша кокосово масло (60 мл)

½ средно голям бял лук, нарязан на ситно

1 ч.л. чили на прах

2 ч.л. смлян кардамон

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. смлян кориандър

1 с. л. смляна куркума

3 скилидки чесън

1 ч.л. джинджифил, обелен и смлян

3 Рома домати, зрели, нарязани на кубчета, среден размер

Кокосово мляко (425 мл)

½ чаша вода (120 мл)


Приготвяне:



Нарежете патладжаните на кубчета.

Прехвърлете в тава за печене, залейте със зехтина, поръсете със солта и черния пипер.

Печете за 25 минути, като разбърквате от време на време, до златисто кафяво.

В голяма тенджера загрейте кокосовото масло, добавете лука, разбъркайте 1 минута, след това намалете котлона до средно ниска температура и задушете докато лукът стане златистокафяв, около 8 минути.

Прибавете чили на прах, кардамон и пушен червен пипер.

Гответе до ароматно, около 1 минута.

Разбъркайте смления кориандър, ½ чаена лъжичка черен пипер, куркума, чесън и джинджифил. Гответе още няколко минути, като бъркате постоянно.

Добавете нарязаните домати, кокосовото мляко, водата и печените патладжани.

Оставете кърито на котлона, намалете на слаб огън, покрийте и оставете да къкри 25 минути.

Сосът трябва леко да се намали и сгъсти.

Сервирайте кърито топло върху подложка от ориз.



Насладете се!

Коментари