ГРУЗИЯ - БЛИЗКА И ДАЛЕЧНА
Не знаех много за Грузия докато не отидох там за 10 дни.
Изненадана бях от добрината и гостоприемството на местните хора! От красотата на природата и от вкусната местна храна!
Грузия е държава в Източна Европа, разположена на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Грузия покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси.
Моето пътуване беше до Батуми - най-красивият град в Грузия, според историите в мрежата.
Да, Батуми наистина непременно трябва да се види! И сега, няколко месеца след прибирането ми от там, вече ми липсва!
Грузия е много красива страна с много интересни забележителности и традиционната грузинска кухня е едно от тях.
![]() |
меню в ресторант Пиросмани |
![]() |
4 вида пхали с червено цвекло, спанак, боб и пащърнак |
![]() |
телешко кебапче в питка |
![]() |
хинкали |
![]() |
хачапури |
![]() |
хачапури по Аджарски |
![]() |
витрина със закуски и десерти |
Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти добре познати на целия свят, чрез смесването на различни пропорции на съставки и подправки, придобива специалния вкус и аромат, типични за грузинските ястия и ги прави уникални. Хора с различен вкус могат да открият нещо подходящо за себе си, тъй като има много и различни вегетариански и месни ястия.
Една от мистериите на грузинската кухня е ореха. Той е важна част от грузинската кухня и се използва практически с всяка съставка, от месо до зеленчуци. Има няколко ястия с общото название пхали, приготвени от орехи и различни растения като спанак, зелен или червен боб, листа от цвекло и т.н. и ароматно смесен с оцет, чесън и семена от нар.
Хинкали е едно от най-известните ястия на грузинската кухня, произхода им е от планинските области Пшави, Мтиулети и Хевсурети. Представлява сварено тесто с плънка от месо. Месото е смес от свинска и телешка (може и агнешка) кайма. Прилича на малко “чувалче” пълно със смес от тази кайма. След което това «чувалче» се вари. След сваряване се хваща за дръжката от тесто и се отхапва внимателно част от обвивката, част от пълнежа и се отпива малко от бульона, който се е образувал вътре.
Мцвади – /шашлик/. Традиционно се прави от свинско или агнешко месо. Месото се нанизва на шишове. Пече се на дървени въглища.
Кучмачи – традиционно грузинско ястие. Приготвя се от пилешки дреболии. За подправки се използват орехи и нар.
Лобио – грузински варен, шарен боб. В грузинската кухня има повече от двадесет различни варианти на това ястие, които са с различни сортове боб, подправки и степен на сваряне. Ястието обикновено се сервира с домашно приготвен хляб.
Чакапули – грузинско ястие със задушено месо. Може да се използва или агнешко или телешко месо. За подправки се използват: естрагон, сливи, бяло сухо вино, кориандър, чесън и сол.
Аджапсандали – В основата на ястието е патладжан, домати, картофи, чушки и подправки.
Сулугуни – едно от разновидностите на грузинските сирена, характерно за грузинско историко-географска част – известно Самегрело. Приготвя се от имеретинско прясносолно сирене, след термична обработка (сваряване). След изстиването на това сирене, се оставя в солена марината от мляко за 1-3 дни. Тъй като няма как да се съхрани сулугуни повече от 25 дни, за това ги опушват, за да се получи пушено сулугуни. Вече пушено сулугуни може да се съхрани 2-3 месеца.
Хачапури – грузинско национално тестено ястие. В превод «хачо» – извара, «пури» – хляб. В миналото се е готвило с извара. Хачапури по произход е от Западна Грузия. Има много вариации на хачапури и всеки регион има свои собствени особености. Съществува: аджарско хачапури, хачапури по менгрелски, имеретински, рачински. Най-известно е имеретинско хачапури. Хачапури е първото нещо, което трябва да се опита от грузинските ястия! Златисто, тънъко печено хлебче, пълнено със сирене. Дори и най-опитният чревоугодник няма да успее да устои на аромата и вкуса му!
Мчади – изпечени на жар постна питка направена от бяло царевично брашно. Обикновено се сервира като предястие с грузински традиционни салати: патладжани с орехи, зелен боб с орехи, спанак с орехи.
Сациви – традиционно грузински основно ястие, което се поднася студено. Месото може да бъде пилешко, пуешко или говежно, може и риба , потопен в сос от ситно смлени орехи и букет от грузински подправки.
Десертите имат специално място в грузинската кухня. Но най-важният и уникален за местната кухня е “Гозинаки”. Това е десерт във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Той се прави с орехи и мед и е нещо специално, което се прави само на Нова година.
“Чурчхела” също се прави от орехи (понякога от ядки или бадеми). Това е дълъг низ от орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.
На нашата грузинска вечер в България се постарахме да приготвим най-популярните и най-вкусни ястия/ Имахме си и поканени гости - Теодора и Димитър, които се бяха подготвили подобаващо за тематичната вечер.
След разказа на Бени нямаше как да не се впуснем в грузинската кухня. Ето и рецептите които приготвихме за вас.
САЦИЛИ С РИБА ПО ГРУЗИНСКИ
ГРУЗИНСКА САЛАТА ПХАЛИ
АДЖСАНДАЛИ ПО ГРУЗИНСКИ
ГРУЗИНСКИ ПАСТЕТ ЛОБИО
РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАНИ
ХИНКАЛИ
САЦИЛИ С РИБА ПО ГРУЗИНСКИ
ГРУЗИНСКА САЛАТА ПХАЛИ
АДЖСАНДАЛИ ПО ГРУЗИНСКИ
ГРУЗИНСКИ ПАСТЕТ ЛОБИО
РУЛО ОТ ПАТЛАДЖАНИ
ХИНКАЛИ
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.