АДЖАПСАНДАЛИ ПО ГРУЗИНСКИ


Зеленчуково ястие, което се поднася почти ежедневно на грузинската трапеза, обикновено за обяд. Чудесна добавка към техните месни шашлъци в сезона на патладжаните.Аджапсандали по традиция се консумира само от семейството и не е прието да се поднася на гости или по празници.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
600 г. картофи
700 г. патладжан
50 г. масло
2 големи домата
1 с.л. доматено пюре
2 глави лук
3, 4 стръка зелен лук
3 бр. дафинов лист
2 червени чушки
3 скилидки чесън
1 люта чушка
сух кориандър на вкус
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите и патладжаните режем на еднакви кубчета, а доматите обелваме. Разтваряме доматеното пюре в 2 ч.ч. вода. Картофите, патладжана, двете глави лук и дафиновия лист слагаме в тенджера заедно с маслото. Под капак на слаб огън готвим, докато омекнат, след което добавяме доматите и пюрето разтворено във вода. Варим около 3 минути, след което добавяме нарязаните червени чушки  заедно с лютата чушка , чесъна, кориандъра, червен и черен пипер и сол. Готвим  още 5 минути . Преди поднасяне поръсваме с нарязан пресен лук.

Приготвено от Теодора!

Коментари