САЦИЛИ С РИБА ПО ГРУЗИНСКИ



Празнично ястие, което задължително се приготвя за новогодишната трапеза. Вместо риба, може да се използва патладжан или пиле, като по традиция то трябва да бъде домашно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
150 г. орехи
3 глави лук
1/2 ч.ч. оцет
3 скилидки чесън
щипка карамфил
1 ч.л. канела
1 ч.л. сух кориандър
2 листенца дафинов лист
2 топченца бахар
8 броя тичинки шафран
млян червен пипер
млян лют червен пипер
1 ч.л. хмели сунели( "хмели сунели" -традиционна грузинска смес, означава "изсушени подправки"много интересен микс от подправки. Ето как може да си го направите в домашни условия и да добавяте към ястията си по една лъжичка:
2 с.л. изсушена майорана
2 с.л. изсушен копър
2 с.л. изсушена чубрица
2 с.л. изсушена мента
2 с.л. изсушен магданоз
2 с.л. кориандър семена
2 с.л. изсушен сминдух
2 с.л. мексиканска мента
1 я.л. черен пипер
1 ч.л. шафран
2 дафинови начупени листенца
Всичко тези подправки слагате в блендер и смилате. Изсипвате в бурканче и имате невероятен микс не само за грузински ястия)
и сол на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистената и нарязана на порции риба слагаме в тенджера и заливаме с вода, колкото да я покрие.Добавяме дафинов лист, бахар и варим около 30 минути. Готовата риба поставяме в подходящ съд. Разбъркваме орехите, чесъна, лютия пипер и минаваме през блендер. Към сместа добавяме кориандър, шафран, разбъркваме с бульона от рибата, добавяме лука и варим 10 минути. В оцета разтваряме карамфила с канелата, млян червен пипер, хмели сунели и варим още 10 минути. Готовото сацили може да застроим с два жълтъка, предварително разредени с малко охладено сацили. Студената риба заливаме с горещото сацили. Поднасяме охладено.
Приготвено от Теодора!

Коментари