ХАЧАПУРИ ПО АДЖАРСКИ - ГРУЗИЯ


Смесваме 100 мл прясно мляко със 100 мл вода и ги затопляме до около 37 градуса. Добавяме 1 ч.л захар и 1/4 кубче прясна мая. Разбъркваме да се разтвори маята и добавяме 2 с.л брашно от общото количество 300 гр. Брашното е предварително пресято. Разбъркваме добре, завиваме със стреч фолио и оставяме на топло място за 15 минути.
За това време сместа малко увеличава обема си и се появяват мехурчета. Добавяме 1/2 ч.л сол и малко по малко останалото брашно. Замесваме тесто. Посипвайки го с малко брашно, от време на време, омесваме тестото много хубаво в продължение на 5 мин. Получава се меко, еластично и много нежно тесто, което никак не лепне по ръцете. Поставяме го в сух съд, завиваме с фолио и го оставяме на топло за 15 минути.
След това добавяме към тестото 30 мл олио и го месим добре, докато олиото се поеме напълно. Доброто месене е важно и е добре да продължи поне 5 минути. Брашно при това премесване не е необходимо. В началото може малко да лепне по ръцете, но след време ще престане. Омесваме меко, еластично, пластично и нелепнещо тесто. Прибираме го в сух съд, покриваме го с фолио и го оставяме на топло място за 40 минути.
Втасалото вече тесто разделяме на две равни части. Оформяме ги на топки. Завиваме ги с фолио и оставяме на топло за 10 минути.
През това време подготвяме плънката. Необходими са 150 гр сирене /твърдо и не много солено/ и 150 гр кашкавал. Настъргваме ги на едро ренде и ги смесваме.
/В оригиналната рецепта - кашкавал Сулгуни 150 гр и кашкавал адигейски 150 гр./
Доливаме 50 мл прясно мляко и разбъркваме. Ако ни се струва безсолна плънката, може малко сол.


Вземаме едната топка тесто. Поръсваме малко работната повърхност с брашно и оформяме кръгла плоска питка с дебелина приблизително 5 мм. По крайчетата на питката посипваме от плънката на тънки ивички, под формата на две срещуположни дъги. Започваме да навиваме крайчетата на питката, така че да скрием плънката под тестото и да оформим бордовете на лодка.Двете остри крайчета защипваме добре.


Поставяме първото готово хачапури в тава върху хартия за печене. Включваме фурната да загрява на 220 градуса.По същия начин оформяме и второто хачапури - лодка с бордове, в бордовете - плънка.


Чукваме едно яйце, отделяме част от белтъка в чашка, а жълтъка и останалия белтък - във втора чашка. По същия начин разделяме и още едно яйце. Разбиваме отделените частички белтък от двете яйца.
Разделяме сиреновата плънка на две равни части и я изсипваме внимателно във вътрешността на двете лодки. Бордовете на лодките леко намазваме с предварително отделеният и разбит белтък.
Печем в предварително загрятата фурна за около 15 минути.
Вадим хачапурито, съвсем леко побутваме разтопената плънка, да стане малко гнезденце и в него слагаме едното яйце /жълтъка с останалата част от белтъка/. Правим гнезденце и в другото хачапури и слагаме в него вторият жълтък с останалият към него белтък.   


Връщаме във фурната за 2-3 минути, толкова време, за колкото белтъка ще се втвърди и побелее, а жълтъка да е все още леко течен.
Вадим от фурната и в центъра на лодката , от двете страни на жълтъка, поставяме 2-3 парченца краве масло, а бордовете намазваме със забито на вилица кубче краве масло. Общо 50 гр масло за всичко.
Сервират се веднага.
Хапват се като се отчупва крайче от борда и се потапя в плънката от яйце, масло, сирене и кашкавал.



Мноооого вкусно!
Едно от най-вкусните ястия, които опитах в Грузия!

Бени

                              

Коментари