ИРЛАНДСКА КУХНЯ
Нашата ирландска вечер
Дрескод: ЗЕЛЕНО
През 17-и век Оливър Кромуел завладява Ирландия и поставя началото на новата ирландска кухня. До този момент в Ирландия процъфтява производството на мляко, сметана, масло и сирена.
Под влияние на английските нашественици келтите са прогонени от своите плодородни източни земи в каменистата пустош на западната част на острова. Единственият начин за препитание се оказва отглеждането на картофи. Така ирландците се превръщат в най-големите консуматори на картофи в света.
Тъй като Ирландия е остров - рибата и морските дарове, намират естествено своето приложение в кулинарния живот. От месата най-популярни са телешкото и свинското. Като през Средновековието телешкото е било храна за богатите, а свинското - за бедните.
Ирландците използват специален начин за готвене на пернат дивеч. Птицата се покрива изцяло със слой от кал, слага се под силен огън в пещ и когато се опече, се разчупва калта. Кожата и перата падат заедно с калта.
Най-важното изискване е, че ястието трябва да е гъсто и питателно.
Бяхме много впечатлени от комбинацията подправки.
И естествено почти във всяко ястие присъства алкохол. Бира, ром или уиски.
НАШИТЕ РЕЦЕПТИ:
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.