БАРМБРАК

Бармбрак е традиционен ирландски сладък хляб, който приготвят на за празникът на Свети Патрик. В хляба се поставят късмети, които предвещават какво ще се случи през идната година. 

Продукти:
450 г брашно
75 г меко масло
250 г прясно мляко
1 яйце
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захара за маята
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. карамфил

50 г стафиди
50 г сушени череши
50 г сушени смокини
50 г фурми
50 г сушени сливи
50 г сушени кайсии

пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Добавяме в млякото 1 с.л. захар и го загряваме. Добавяме маята и оставяме на топло да втаса.
Пресяваме брашното с канелата, добавяме и карамфила и индийското орехче. След това размачкваме мекото масло и брашното така, че да се получат трохи. Оформяме малко кладенче в средата и добавяме маята и млякото. Замесваме меко тесто. Сушените плодове нарязваме на ситни късчета и ги смесваме с тестото. Оставяме на топло докато удвои обема си. След това замесваме отново и оформяме малки питки, в които ако желаете можете да поставите късмети.
Нарешдаме питките в тава, намазваме с масло и оставяме отново да втасат. След това печем във фурна загрята на 200 градуса за около 40 минути. Топлият хляб поръсваме с пудра захар.
Приготвено с любов от Ники <3

Коментари