ХРУПКАВИ БАГЕТИ С КАРТОФЕНО ПЮРЕ

без набухватели, без мляко, без яйца

За плънката

Сваряваме 4-5 картофа с 1 глава лук, обелени и нарязани на кубчета, с 1 ч.л сол.

След като се сварят изцеждаме водата и намачкваме с преса за картофи. Ръсваме 1 с.л копър сушен, 2-3 с.л магданоз на ситно, малко сол и оставяме да изстинат.


За тестото
750 гр брашно
210 гр топла вода
200 гр зехтин
1 с.л сол
1 с.л захар

Омесваме меко, нелепнещо тесто, може и в хлебопекарна.


Разделяме на 8 равни топки. Разточваме без брашно на много тънка кора. Сипваме плънка, приблизително по 2 с.л, но може и повече.




Ако решите да ги приготвите за Великден или Коледа може да пропуснете маслото, тестото е достатъчно маслено :)

Ако пък не искате да са постни, за разкош може да намажете отгоре с жълтък и да посипете със сусам.

Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна около 50 минути, до порозовяване.

Много вкусни, много хрупкави, много засищащи!

Внимавайте да не си изпарите устата, плънката изстива доста бавно :)


Бени

Коментари