КОЛКАНЪН - КАРТОФЕНО ПЮРЕ ПО ИРЛАНДСКИ

Colcannon е традиционно ирландско ястие, което се прави най-често само с четири съставки: картофи, масло, мляко и зеле (или къдраво зеле). Често се консумира с варена шунка, солено свинско или ирландски бекон. Като гарнитура се комбинира добре с говеждо месо и зеле.
Колканън е толкова популярно ястие, че дори има национална песничка съчинена за него

"Did you ever eat Colcannon, made from lovely pickled cream?
With the greens and scallions mingled like a picture in a dream.
Did you ever make a hole on top to hold the melting flake
Of the creamy, flavoured butter that your mother used to make?
Yes you did, so you did, so did he and so did I.
And the more I think about it sure the nearer I'm to cry.
Oh, wasn't it the happy days when troubles we had not,
And our mothers made Colcannon in the little skillet pot."

ПРОДУКТИ:
1 кг - картофи
125 г масло 
100 мл прясно мляко
1/4 зелка
2 малки стръка праз лук
1 щипка индийско орехче
бял пипер и сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода.
Празът се нарязва на ситно, залива се с млякото и се сварява.
Зелето се нарязва на малки тънки ивици и се сварява добре.
Сварените картофи се прецеждат, слагат се в купа и се пюрират заедно с половината от маслото. (Може да се налее и част от млякото, в което се е варил празът.)
Свареното зеле се прецежда и се добавя към картофите. Продължава да се мачка, като се прибавя и празът.
Пюрира се.
Предястието се подправя с индийско орехче, сол и бял пипер на вкус.
Залива се с разтопено масло и червен пипер.

Насладете се!

Коментари