ЯПОНСКА КУХНЯ


"Ние искахме да опознаем Япония, за да познаем чрез нея себе си. 
Това е гледане отвън-навътре. 
А такова гледане най-често довежда до болезнени, но и до безспорни истини… 
Ти не си това, което си мислиш за себе си, а това, което другите мислят за теб…"
Марко Семов

За нас това си остава най-ексентричната тематична вечер, която сме правили до момента. Подготовката бе истинско приключение. Дни наред издирване и четене на рецепти, опит да се потопим в изкуството за правене на икебана, търсене на място от което да си набавим истински чай мача, изучаване на изкуството на японската чаена церемони, та дори и за подготовката на трапезата. Желанието ни да се докосним до тази толкова далчна от на култура и начин на живот ни беше обсебил напълно.
Да, това е наистина доста далечна и различна кухня от всички, които познаваме. Кухня, която те учи на търпение, хармония и мир.

Ето и няколко интересни факта за японските традиции при хранене:
Обикновено японците се хранят на ниски маси и седят на възлгавници върху под, наречен tatami. Във формална обстановка и мъжете, и жените коленичат (seiza), докато в по-непринудени ситуации мъжете седят със скръстени крака, а жените – с двата крака на една страна. 
Най-важният човек сяда на почетното място kamiza. Kamiza е разположено най-далече от входа на помещението за хранене. Ако има tokonoma в стаята (вдлъбнато пространство), гостите сядат срещу него. Домакинът сяда от едната страна на масата в средата.
Храненето започва веднага щом главния гост, член от семейството или сервиращия даде знак, че можете да започвате. Това обикновено се случва чрез израз на благодарност – термин, наречен itadakimasu, който означава “С благодарност приемам”. За да приключите с храненето, можете да кажете gochisosama deshita, което значи, “Благодаря за ястието”.
Много японски традиции, отнасящи се до обноски на масата, се въртят около ползването на клечки за хранене. Важно е не само да ги държите правилно, а също така да не ги оставяте никога вертикално в купата си за хранене, тъй като това напомня за начина на хранене при погребения. Трябва и да се въздържате да ядете директно от общото блюдо и да не пречите на останалите с клечките си, докато решавате какво ще е следващото, което ще ядете.
Когато не използвате клечките си, сложете ги на поставката за клечки – hashioki. Не е възпитано да говорите, докато държите клечките си. Никога не използвайте клечките си като показалки и никога не ги използвайте, за да прехвърлите храна на някого.
Не започвайте да пиете, докато всички на масата нямат питие и чашите не са вдигнати за наздравица, наречена kampaii. Когато жена държи чаша, ръката й трябва да е отдолу на чашата. Мъжете трябва да правят същото в знак на уважение, когато разговарят с човек, който е по-висшестоящ. Когато пиете алкохолни напитки, традиционно е взаимно да поднасяте напитки, вместо всеки да си налива сам.
Когато ядете суши, не смесвайте уасаби със соев сос. Това се приема като обида за готвача, тъй като смесването на уасаби и соев сос ограничава вкусовите качества на сушито.
Когато приключите, оставете масата във вида, в който е била в началото. Върнете клечките си в поставката за клечки или в салфетка. Захлупете и всеки съд с похлупака му.

И мисля, че успяхме, въпреки, че подредихме ястията си на обикновена маса и не бяхме седнали на tatami и въпреки че се наложи да заместим екзотичния чай Мача със Сенча... да, ние създадохме нашия малък японски свят.


НАШИТЕ РЕЦЕПТИ: 



Коментари